Δεν άρεσαν στο ΧΑ οι "ιδιωτικοποιήσεις"

Ισχυρές απώλειες για μια ακόμη συνεδρίαση στην αγορά, που δεν ...ενθουσιάστηκε με το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων. "Βουτιά" 5,8% για το ΤΤ, σημαντικές απώλειες σε Eurobank, Alpha, Πειραιώς.  

Στον Τιτανικό οι προσδοκίες του Χ.Α. για ανάκαμψη

Σήμερα συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από τις 15 Απριλίου του 1912, όταν ο Τιτανικός προσέκρουσε σε παγόβουνο, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.

Όμως σήμερα οδηγήθηκαν στον βυθό και οι τελευταίες ελπίδες για ουσιαστική ανάκαμψη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς τόσο οι δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού όσο και το περίφημο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (ο Θεός να τις κάνει), δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για συγκρατημένη αισιόδοξία.

Ξεκινώντας από τον κ. Πρωθυπουργό και σύμφωνα με το σύνολο των απόψεων των παραγόντων του Χ.Α., η Αγορά δεν άκουσε τίποτα απολύτως, το ουσιαστικό.

Μάλιστα το τραγελαφικό της υπόθεσης, ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, ήταν ότι ο κ. Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις τραγικές συνέπειες που οδήγησαν την οικονομία εδώ που βρίσκεται, από την λογική προηγούμενων Κυβερνήσεων του “άστο για αργότερα”. Δυστυχώς όμως και αυτός σήμερα ακολούθησε την “πεπατημένη” και άφησε την ανακοίνωση των μέτρων για μετά το Πάσχα.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ανακοίνωσε αναλυτικό σχέδιο “αποκρατικοποιήσεων” που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση της συμμετοχής του Κράτους στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και την πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων το 2012.

Μεταξύ των Κρατικών εταιρειών στις οποίες το Κράτος θα προχωρήσει στην πώληση συμμετοχής είναι οι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΟΤΕ (φέτος). Στη ΔΕΗ, το Δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του έως το 34% το 2012, από 51% που είναι σήμερα, διατηρώντας Δημόσιο έλεγχο και management. Στη ΔΕΠΑ, το μερίδιο του Δημοσίου θα μειωθεί στο 34% το 2011. Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο και όσον αφορά τις υπόλοιπες εισηγμένες, υπό κρατικό έλεγχο θα παραμείνουν οι εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ) αλλά με την είσοδο ιδιωτών επενδυτών. Επιπλέον, η πώληση της συμμετοχής στον ΟΠΑΠ το 2012.

Επειδή όμως οι Αγορές δεν είναι πολιτικοί και δεν παίζουν με τις λέξεις, αλήθεια, εκτός από την περίπτωση του ΟΠΑΠ, ποια άλλη κίνηση που ανακοινώθηκε δεν είναι απλά μετοχοποίηση, κάτι που επιβεβαίωσε τους φόβους της Αγοράς (και της στήλης), ότι τελικά θα επιλεγούν οι γνωστές μεσοβέζικες λύσεις;

Όπως σχολίαζαν χρηματιστές στον απόηχο των ανακοινώσεων, ποιος σοβαρός επενδυτής θα φέρει κεφάλαια στην Ελλάδα, όταν το γνωστό “αφερέγγυο” Κράτος θα συνεχίσει να έχει το management και αυτός θα διατρέχει τον κίνδυνο (ότι “σκελετούς” και να ανακαλύψει) να μην έχει την δυνατότητα απόφασης για τίποτα;

Ποιος θα κινηθεί να αποκτήσει το 17% της ΔΕΗ, για να έχει προϊστάμενο Υπουργό την κ. Μπιρμπίλη (ή κάποιον άλλο Υπουργό) και τον κ. Φωτόπουλο να απειλεί ότι θα “γυρίσει τον διακόπτη” και θα βυθίσει την Χώρα στο σκοτάδι;

Δυστυχώς για πολλοστή φορά οι Κυβερνώντες ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κατανοήσουν το πώς σκέπτονται και το πώς κινούνται οι Αγορές.

Αγορά χωρίς προσδοκίες και στόχους, είναι μία “ευνουχισμένη” Αγορά που θα παραμείνει έρμαιο των εκάστοτε κερδοσκοπικών κινήσεων.

Και να σκεφτεί κανείς ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Πρωθυπουργού, σημειώθηκε ανοδική αντίδραση (έστω και τεχνικού χαρακτήρα) που οδήγησε τον Δείκτη μέχρι τις 1508,14 μονάδες (+1,37%). Στην ολοκλήρωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού ο Δείκτης κατέρρευσε μέχρι τις παρυφές των 1467 μονάδων, νέα προσπάθεια ανασύνταξης προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα, όμως λίγο μετά τις 16.30 οι πωλητές έδωσαν το παρόν και ο Δείκτης οδηγήθηκε προς νέα χαμηλά και έκλεισε πολύ κοντά σε αυτά, καθώς ενεργοποιήθηκαν κάποιες εντολές αγοράς της τελευταίας στιγμής.

Ακούραστα τα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου το spread στο Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1040 μονάδες βάσης και στο διετές τις 1635 μονάδες βάσης.

Νέα ιστορικά υψηλά και για το CDS 5ετίας, με την Ελλάδα (1175) να έχει “διαφορά ασφαλείας” από την δεύτερη Βενεζουέλα (971), ενώ σε σχετική απόσταση και πυκνό όμιλο ακολουθούν οι Πορτογαλία (604), Ιρλανδία (564) και Αργεντινή (560).

Μοιραία και με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις επόμενες συνεδριάσεις (με τα αρνητικά σενάρια να δείχνουν εντυπωσιακά περισσότερα) και στην δημοπρασία της επόμενης Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα, δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων και ποσού 1,25 δισ. ευρώ θα διενεργήσει την Τρίτη 19 Απριλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα και στις διεθνείς Αγορές, καθώς από την μία δεν ενθουσίασαν τα αποτελέσματα των Google, Merrill Lynch και από την άλλη πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων ακόμα και μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιρλανδίας κατά δύο βαθμίδες, σε "ΒΑΑ3" από "ΒΑΑ1" προηγουμένως, προχώρησε η Moody's, διατηρώντας αρνητικό το outlook.

Τουλάχιστον ανησυχητικά τα τεχνικά μηνύματα από το “μαλακό υπογάστριο” της Αγοράς που στην παρούσα φάση δεν είναι άλλο από τον Τραπεζικό κλάδο, όπου αξίζει να σημειωθούν οι σημαντικές απώλειες της Eurobank, η αδυναμία αντίδρασης της Εθνικής και της Alpha Bank και πολύ περισσότερο οι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες απώλειες για την μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, καθώς το τελευταίο σχέδιο των “αποκρατικοποιήσεων” στέλνει σε “αγρανάπαυση” τις προσδοκίες για ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του Ιδρύματος.

Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε και την στήριξη των 1167 μονάδων και πιθανή κίνηση χαμηλότερα από τις 1118 μονάδες θα φέρει το τελικό “sell off”.

Σχετικά καλύτερη η εικόνα στον FTSE, όμως και αυτός έκλεισε χαμηλότερα από την στήριξη των 672 μονάδων και οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 663 655 και 624 μονάδες.

Μόνο με κίνηση πάνω από τις 1794 μονάδες δίνει “bullish” σήμα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., εκτιμά ο κ. David Sneddon, Managing Director του Global Strategy Technical Analysis της Credit Suisse σε ανάλυσή του για την τεχνική εικόνα των Αγορών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με επόμενους στόχους τις 1995 και τις 2140 μονάδες. Στον αντίποδα, κάτω από τις 1330 μονάδες η μεσοπρόθεσμη πτωτική πορεία επιβεβαιώνεται εκ νέου με το επόμενο κρίσιμο επίπεδο των 1195 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και για όσους έχουν απομείνει να ασχολούνται με τα στατιστικά του Χ.Α., η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 4,06% και από τον Τραπεζικό δείκτη 8,33%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 3,9% και ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 8,06%.

Σε ένα τέτοιο κλίμα δείχνει απόλυτα φυσιολογική η υπεροπλία των τίτλων με αρνητικό πρόσημο και στο ταμπλό του 20αρη.

Στις λίγες θετικές εξαιρέσεις και με κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 1% οι ΟΤΕ, Τιτάν και Jumbo.
Απλά θετική μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Κύπρου και MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για το Ταχ. Ταμιευτήριο (-5,86%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Alpha Bank, Eurobank και του 2% οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς. Μικρότερες απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 45 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1508,14 (11.17) και χαμηλό τις 1463,69 μονάδες (16.50) και έκλεισε τελικά στις 1469,03 μονάδες με απώλειες 1,26%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 106 εκατ. από τα οποία τα 0,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και 30 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 19,39%.

Στα επιμέρους. Ίσως αξίζει επισήμανσης η κινητικότητα στην Lavipharm, η συνεχιζόμενη ανοδική διάθεση για την Γενική Εμπορίου και τα νέα ιστορικά χαμηλά για Βωβό και Alapis.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι πιέσεις στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν έντονο το στοιχείο της μεταβλητότητας, ενώ επιπλέον αρνητικό παράγοντα αποτελεί και το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς Χρηματαγορές, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπραγματεύονται σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τεχνικά, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να προσεγγίσει τον κινητό μέσο των 200 ημερών (1544 μονάδες) θα συνεχίσει να ενεργοποιεί σήματα πωλήσεων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει διορθωτική πορεία τοποθετώντας συγχρόνως την επόμενη στήριξη στα πρόσφατα χαμηλά των 1468 μονάδων.

“Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ενδεχόμενη ανοδική κίνηση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς θα μας έβρισκε θετικούς σε μείωση της έκθεσής μας σε μετοχές”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από εβδομάδα το Χ.Α. εισέρχεται στην εποχική αδύναμη προπασχαλινή περίοδο, όπου το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ακόμη μικρότερο.
Από την άλλη πλευρά, είναι εμφανής η απουσία κάποιου εγχώριου “καταλύτη” που μπορεί να μετριάσει την αρνητική εικόνα που εξακολουθεί να παρουσιάζει η Ελληνική οικονομία.

Ο κ. Χατζηδάκης, δηλώνει απόλυτα απογοητευμένος από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και από το πρόγραμμα των “αποκρατικοποιήσεων”, εκτιμώντας ότι εν μέσω ενός τέτοιου κλίματος στην Αγορά, το πρώτο σημείο στήριξης για το Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 1450 μονάδων, η πιθανή διάσπαση της οποίας, θα ανοίξει τον δρόμο προς τα προηγούμενα χαμηλά έτους της 11ης Ιανουαρίου (1350 μονάδες).

Τέλος, σε μία Αγορά όπου οι τζίροι είναι εξαιρετικά χαμηλοί, οι κινήσεις αρκετών εισηγμένων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελούν μάλλον αρνητική είδηση για το Χ.Α., καθώς θα απαιτηθεί μεγάλη ρευστότητα για τη συμμετοχή των επενδυτών στις εκδόσεις.

Η Ελληνική Αγορά παραμένει εξαιρετικά δύναμη με επίκεντρο των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς το τελευταίο “μπαράζ” εκτιμήσεων – φημών για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, συνεχίζει να πλήττει τις Τραπεζικές μετοχές, τονίζει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Εν τω μεταξύ η αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να συνεχιστεί από την ΕΚΤ, δημιουργεί πρόσθετα κόστη στις εγχώριες Τράπεζες και πρόσθετα βάρη στις υπερδανεισμένες Χώρες.

Τέλος δεν φάνηκε να διασκεδάζονται οι ανησυχίες της Αγοράς, ούτε οι “χαμηλής ορατότητας” δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, καθώς οι σημαντικές λεπτομέρειες αναβλήθηκαν για μετά το Πάσχα, ενώ το σχέδιο “αποκρατικοποιήσεων” που ανακοινώθηκε, κατά κύριο λόγο, μετοχοποιήσεις περιέχει.

Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec., θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία και η αβεβαιότητα στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, τουλάχιστον μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, όταν και αναμένονται πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση και από τους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και αξιοπρόσεκτης τελικής υποχώρησης, με τις συναλλαγές να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη, ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας τις υποτιμήσεις στο 0,45%, σε σχέση με την θεωρητική τους τιμή (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9651, τιμή εκκαθάρισης 662,55) κινήθηκαν μεταξύ 658 και 685 μονάδων.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (20000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 170000 Eurobank, 60000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5356), Alpha Bank (4854), Πειραιώς (817), Eurobank (1230), ΟΤΕ (2029), Ταχ. Ταμιευτήριο (1046), ΔΕΗ (756), Αγροτική (329), ΟΠΑΠ (425), ΓΕΚ (235), Κύπρου (1143), MPB (583), Ελ. Πετρέλαια (121), Μυτιληναίος (271), Ελλάκτωρα (112), MIG (148).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/4 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς (14495 τεμ.), Εθνική (314038 τεμ.), Alpha Bank (13740 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (43914 τεμ.), Coca-Cola (13500 τεμ.), Eurobank (27389 τεμ.), Εθνική (106327 τεμ.), Πειραιώς (103168 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10181780 τεμ.), Eurobank (13576568 τεμ.), Εθνική (13440893 τεμ.), Πειραιώς (7979943 τεμ.), MPB (4467414 τεμ.), Κύπρου (5633908 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4319420 τεμ.).
Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED
γνωστοποιεί με την από 14/04/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (122.977) μετοχές.

Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,16%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 13 Απριλίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v