Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς Αγορές & “Ιουλιανά” βαρίδι για ΧΑ

Η ρευστότητα στο εγχώριο πολιτικό σύστημα σε συνδυασμό με την επιφυλακτική εικόνα που παρουσιάζουν κατά τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς αγορές εντείνουν την επιφυλακτικότητα στο ΧΑ. Πτώση για ΕΤΕ, ΟΤΕ. Κέρδη για ΑΤΕ.

Η ρευστότητα στο εγχώριο πολιτικό σύστημα σε συνδυασμό με την επιφυλακτική εικόνα που παρουσιάζουν κατά τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς Αγορές, φαίνεται να οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις τους βραχυχρόνιους αγοραστές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που δείχνουν αποφασισμένοι να περιμένουν τις εξελίξεις, καθώς για πολλοστή φορά οι φήμες για άμεσες ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο δεν επιβεβαιώθηκαν απογοητεύοντας όσους περίμεναν στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης μέχρι και αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών λόγω … καταιγιστικών εξελίξεων (!!!)

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, για μία ακόμα φορά αποφασισμένος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εμφανίζεται ο κ. Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής". Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι κάλπες μπορούν να στηθούν στις 24 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που δεν αποκλείουν εξελίξεις ακόμα και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ενώ την ίδια ώρα όλο και περισσότερα Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν από ανασχηματισμό έως και πρόωρες εκλογές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο τελευταίος… επιζών μεταξύ των Ηγετών Χωρών της Ευρωζώνης που χρειάστηκαν πακέτα στήριξης, μετά και την ήττα του Jose Socrates στις χθεσινές εκλογές στην Πορτογαλία, σύμφωνα με εκτενέστατο άρθρο που φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg.
 
Για τον κ. Παπανδρέου και τους επενδυτές και φορολογουμένους που μοιράζονται το κόστος του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το αν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του -η οποία λήγει το 2013- και να εφαρμόσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό και την πώληση περιουσιακών στοιχείων που απαιτούν οι “ευεργέτες” του.

“Η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί κάλλιστα να δοκιμάσει τις αντοχές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και θα μπορούσε να αποδειχτεί μια πρόκληση υπερβολικά μεγάλη για τον Παπανδρέου”, δήλωσε ο οικονομολόγος Jens Bastian. “Είναι μια κατάσταση για την ηγεσία του στο κόμμα και την Κυβέρνηση όπου είτε θα τα καταφέρει, είτε θα διαλυθεί”.

Εν τω μεταξύ το Γερμανικό “Spiegel Online” συνέχισε τα “φιλικά” άρθρα του για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ένα χρόνο μετά τη συμφωνία για τη λήψη βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ από την τρόικα, η Ελληνική Κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειές της, απέτυχε παταγωδώς στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου.

Οι δανειστές της Xώρας, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι η Χώρα χρειάζεται νέα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει το δανειοδοτικό της κενό μέχρι το 2014.

Το κατά ποσό είναι λογικό να δανείζει κανείς επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα τα οποία η Xώρα ενδεχομένως να μην καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει, αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο οι πολιτικοί αποφεύγουν να θίξουν, σημειώνει το Spiegel. Εν μέσω αυτού του κλίματος αβεβαιότητας, υπογραμμίζει το Γερμανικό περιοδικό, η κατάσταση στην Ελλάδα εντείνεται συνεχώς με πλήθος κόσμου να διαμαρτύρεται επί καθημερινής βάσης ενώ δεν λείπουν και οι αποδοκιμασίες πολιτικών. Σε κάθε περίπτωση η Χώρα είναι στο χείλος της καταστροφής, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Αυτά δείχνουν να έχουν σαν επιχειρήματα και οι υπέρμαχοι της απαισιόδοξης σχολής σκέψης που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως όταν οι διεθνείς επενδυτές βεβαιωθούν ότι και το νέο μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο στο να κερδίσουν χρόνο Ελλάδα και Τράπεζες, δεν θα πρέπει να αποκλείονται έως και επιθετικές ρευστοποιήσεις για ολοκληρωτικό μηδενισμό θέσεων στο Χ.Α.

Μέχρι τότε δεν θα πρέπει να θεωρούνται μηδενικές οι πιθανότητες για ανοδικές εκλάμψεις που θα καθοδηγούνται από τις πολιτικές εξελίξεις, την ημερήσια ειδησεογραφία και τις “εισαγόμενες” εκθέσεις – εκτιμήσεις.

Από την άλλη κλαυσίγελο συνεχίζουν να προκαλούν οι δηλώσεις των Κυβερνητικών στελεχών που αναφέρονται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων τις οποίες εξήγγειλε η Κυβέρνηση αλλά δεν φαίνεται να τις πιστεύει κανείς.

Σήμερα ήταν η σειρά του προέδρου και CEO του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτη που φρόντισε να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από την Κυβερνητική πολιτική και στην διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γ.Σ. του Οργανισμού τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης, επισημαίνοντας ότι η ιδιοκτησία στα Δημόσια Λιμάνια πρέπει να ανήκει στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι οφείλουν να διατηρήσουν τον Κρατικό χαρακτήρα τους, η διαχείριση όμως να περάσει σε ιδιώτες, μικτά σχήματα και στο Δημόσιο. Επίσης, πρότεινε να μετατραπούν σε πλήρεις Αρχές Λιμένων, δηλαδή να αναλάβουν και άλλες υπηρεσίες όπως τα Τελωνεία και το Λιμενικό, τονίζοντας ότι τα Λιμάνια της Ευρώπης σε ποσοστό 96% έχουν Δημόσιο χαρακτήρα και μόλις το 4% ιδιωτικό.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το “Θατσερικό μοντέλο” κατέρρευσε (αναφερόμενος στο 4% των Λιμένων που είναι ιδιωτικό Πανευρωπαϊκά).

Την πλήρη αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ εξέφρασε και ο πρόεδρος των εργαζομένων επιβεβαιώνοντας τον πολυετή κανόνα που θέλει οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να βγάζουν “αναφυλαξία” όταν ακούν για ιδιωτικοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, για κακή τύχη της Σοφοκλέους, όλο και πιο επιφυλακτική εικόνα, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, παρουσιάζουν οι διεθνείς Αγορές, που δείχνουν να προβληματίζονται για την δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τα αρνητικά νέα που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αφορούν τις Αγορές Εργασίας και Κατοικίας και το δυσθεώρητο χρέος των ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας την εικόνα των διεθνών Αγορών το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Στην Ασία όσες Αγορές ήταν σήμερα ανοιχτές (Κίνα και Χονγκ-Κονγκ σε αργία) διαπραγματεύθηκαν στο “κόκκινο”.

Στην Ευρώπη, ο DAX παρά την απότομη πτώση από τα μάκρο των ΗΠΑ, κατάφερε για άλλη μια φορά να βρει στήριξη στις 7030 μονάδες, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πορτογαλία, από όπου δεν προέκυψε κάποια έκπληξη. Όσο καταφέρνει να διατηρείται υψηλότερα των 7030, διατηρεί τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 7200 μονάδων.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται και οι αποφάσεις για τα επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης και της Αγγλίας, χωρίς να αναμένεται διαφοροποίηση στο ύψος τους. Ωστόσο, η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ που θα ακολουθήσει, θα σηματοδοτήσει το αν η Τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια της μέσα στον Ιούλιο”.

Από την άλλη ίσως δεν πέρασε απαρατήρητο από τις Αγορές πως η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Castilla La Mancha (στην Ισπανία) ανακοίνωσε ότι παρέλαβε μια Περιφέρεια “πλήρως πτωχευμένη”, με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να σημειώνουν ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για τα ελλείμματα της Ισπανίας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., αντίθετη πορεία ακολούθησαν σήμερα οι τίτλοι των Αγροτικής Τρ. και Ιμπέριο μετά την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης για συμμετοχή στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

Εκτός 20αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΛΒΕ, συνεχίζει να κινείται εν μέσω εντυπωσιακής μεταβλητότητας ο τίτλος της Βωβός, πιθανόν αξιοπρόσεκτη κινητικότητα σε Νηρέα και Σελόντα, ενώ εν μέσω διακυμάνσεων συνεχίζεται η πλαγιοανοδική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τα 4,40 ευρώ για τον τίτλο της ΕΥΑΘ.

Όσον αφορά το ταμπλό του 20αρη η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και πληκτική μέχρι τις 16.05 όταν και ανέλαβαν κάποιες περισσότερες πρωτοβουλίες οι πωλητές και οι βραχυχρόνιοι αγοραστές που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, οδηγώντας τον Δείκτη στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων.

Από το ταμπλό του FTSE ίσως αξίζει κάποιας αναφοράς η κίνηση των Βιοχάλκο και Ελ. Πετρελαίων.

Στην περίπτωση της πρώτης, σημειώνεται αξιόλογη πλαγιοανοδική προσπάθεια από τα 3,58 ευρώ (23/5). Τα συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 3,90 ευρώ, ίσως δημιουργήσουν τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις επόμενες αντιστάσεις των 4,30 και 4,70 ευρώ.
Επίσης ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων πέτυχε εκ νέου κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από τις 18/5. Αν κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 7,17 ευρώ μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 7,50 ευρώ.

Σχετικά λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου ξεχώρισαν οι Αγροτική (+10%) και Βιοχάλκο (+2,96%). Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Coca-Cola, απλά θετική μεταβολή για ΔΕΗ, Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-4,29%) και ΟΤΕ (-3,23%).

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική και Eurobank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Jumbo και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 23 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1341,25 (11.56) και χαμηλό τις 1318,06 μονάδες (16.59) για να κλείσει στις 1323,27 με απώλειες 0,78%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 63 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν “πακέτα” (μετά τις 14.05 ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο).

Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 69 πτωτικών και 19 τίτλοι με τελικά κέρδη από 5 έως 10%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά θα αναμένει το επόμενο βήμα της νέας συμφωνίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νέο πακέτο χρηματοδότησης έχει κρίσιμα και αδιευκρίνιστα σημεία τα οποία πρέπει να διευκρινισθούν το συντομότερο δυνατό και το σημαντικότερο να είναι ευνοϊκά για την Ελλάδα, επισημαίνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Το επιτόκιο και ο χρόνος εξόφλησης αποπληρωμής του νέου δανείου είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της Χώρας.

Όταν οι τρέχουσες υποχρεώσεις έναντι των δανειστών φθάνουν τα 17 δισ. ευρώ το χρόνο είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο η αποπληρωμή του χρέους να εξελιχθεί ομαλά στο μέλλον.
Η αξιοποίηση της Κρατικής περιουσίας και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί πολύ σύντομα να μην επαρκούν για να βγάλουν τη Χώρα από το αδιέξοδο όταν τα δάνεια αυξάνονται και μάλιστα με σκληρούς όρους.

Η Αγορά μπορεί να “διψάει” για άνοδο, όμως στην παρούσα φάση στο Χ.Α. δεν ισχύουν οι χρηματιστηριακοί κανόνες όπως και οι τεχνικές αναλύσεις που υπολογίζουν στηρίξεις και αντιστάσεις αφού η εφαρμογή τους απαιτεί “ομαλές” χρηματιστηριακές συνθήκες.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, δεν μπορούν να αποκλειστούν πολιτικές εξελίξεις και ανασχηματισμός του Κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα κοινής αποδοχής και συνεναιτικότερο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να αντιμετωπιστεί παγκοσμίως το πρόβλημα των Κρατικών χρεών η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να “αγοράζει χρόνο” με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος χρήματος.

Ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας θα είναι ο Ιούνιος για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Τα είχε όλα σχεδόν η εβδομάδα που πέρασε, εταιρικά αποτελέσματα (ολοκληρώθηκε η ανακοίνωσή τους για την περίοδο που έληξε στις 31/03/11, με την άνοδο της μέσης κερδοφορίας να οφείλεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών), φήμες για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην καταβολή της 5ης δόσης, διάθεση παροχής νέου οικονομικού πακέτου στήριξης της Ελλάδας ύψους €65-70 δισ. από ΕΕ-ΔΝΤ, υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s (σε “Caa1” από “B1”), αποκρατικοποιήσεις (συμφωνία διάθεσης ποσοστού 10% που κατέχει η Κυβέρνηση στην Deutsche Telekom μέχρι το τέλος του Ιουνίου), διαπραγματεύσεις Κυβερνητικών αξιωματούχων με την Τρόικα, δημοσιεύματα για επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων σε εθελοντική βάση, εκτός όμως από τον φερόμενο και ως “λογαριασμό”: το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

Μάλιστα δημοσιεύματα θέλουν μέσα στο σχέδιο αυτό να περιλαμβάνονται και μειώσεις των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να μειωθεί το χάσμα μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να δημιουργηθεί κλίμα συναίνεσης.

Η παρουσίαση και πολύ περισσότερο η ψήφιση του συγκεκριμένου Νόμου-Πλαισίου, η εκταμίευση της 5ης δόσης, οι συνεδριάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων (Eurogroup, Ecofin) για την κρίση χρέους της Ευρώπης και πολύ περισσότερο η Σύνοδος Κορυφής θα κρίνουν εν πολλοίς όχι μόνο την πορεία της εγχώριας Αγοράς, αλλά και την ιδιαίτερα σημαντική συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.
 
Η σημαντική ενίσχυση του ΓΔ την εβδομάδα που πέρασε (+5,43%), η διάσπαση των 600 μονάδων από τον FTSE/ASE-20 (χρειάζεται επιβεβαίωση) και η άνοδος των τιμών των Κρατικών χρεογράφων αναμφίβολα αποτελούν θετικά στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως να σπεύσουν προεξοφλήσουν θετικά τις προαναφερόμενες επικείμενες εξελίξεις (ουσιαστικό σημείο αναφοράς θα είναι και ο όγκος και η αξία συναλλαγών στο Χ.Α.).

Ωστόσο με δεδομένη τη διχογνωμία που υπάρχει στο εσωτερικό και πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, θα πρέπει να εξετάζει και να αξιολογεί κανείς τα πραγματικά γεγονότα, όποτε και όταν αυτά συμβαίνουν, παρά να τα προεξοφλεί κατά το δοκούν. Ιδιαίτερα κρίσιμος θα είναι ο Ιούνιος, καθώς αρκετά από τα στοιχεία που λείπουν ενδέχεται να γνωστοποιηθούν.

Μέχρι τότε και κατά την γνώμη του αναλυτή της Solidus Sec. η αποκλιμάκωση του Ελληνικού spread, δεν αποκλείεται να διατηρήσει μέρος του θετικού κλίματος στο Χ.Α., αν σε αυτό συνεισφέρουν διεθνείς Αγορές και εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Το νέο δάνειο το οποίο πρόκειται να λάβει η Χώρα προκειμένου να
αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις έως το 2014 σε συνδυασμό με το ψήφισμα “δια πυρός” του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι πολύ πιθανό να αλλάξει άρδην το υπάρχον σκηνικό χρεοκοπίας, στο Χ.Α. “λειαίνοντας” έτσι το έδαφος για τη καταγραφή υψηλότερων τιμών, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και η συμπεριφορά της Αγοράς σε τυχόν γρήγορη βύθιση των spreads, καθώς είναι πολύ πιθανό να τραβήξει την προσοχή σε αρκετούς ξένους επενδυτές. Για την εβδομάδα, που ξεκίνησε το ενδιαφέρον αναμένεται να τραβήξουν οι super πιεσμένες Τραπεζικές μετοχές με προεξέχουσα αυτή της Εθνικής Τράπεζας, όπου εάν διασπάσει με ισχυρό όγκο συναλλαγών τη ζώνη αντίστασης των 5.44 με 5.60 ευρώ θα δημιουργήσει έντονη υποχώρηση στο “στράτευμα” των “Bears”.

Ο Γενικός Δείκτης έκανε κατ΄ αρχήν το “χρέος” αφού πήγε και ακούμπησε στις παρυφές των 1342 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, θεωρεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα ακόμα θετικό στοιχείο για αυτούς που δεν “πέθαναν από πλήξη” και την παρακολούθησαν από αρχής μέχρι τέλους. Και αυτό ήταν ότι ο Γενικός Δείκτης, σε κλείσιμο, διατηρήθηκε υψηλότερα των 1320 μονάδων.

Από εκεί και πέρα ο κ. Χατζηδάκης φροντίζει να υπενθυμίσει, για όσους συνεχίζουν να κινούνται με αυστηρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ότι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου ενδεχομένως να θέσει κάποια χαρτοφυλάκια σε θέση αναμονής περιορίζοντας την δυναμική των εισροών στην εγχώρια Αγορά.

Η περίοδος των διακυμάνσεων δεν έχει τελειώσει για την Ελληνική αγορά, το σκηνικό ρευστότητας δεν αποτελεί οριστικό παρελθόν και ως εκ τούτου η μεταβλητότητα μπορεί να αποτελεί ευκαιρία γρήγορων κινήσεων σε μια λογική βραχυπρόθεσμων αγοραπωλησιών προκειμένου να υπάρξουν επιπλέον αποδόσεις σε μια ενεργητική διαχείριση.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με διακυμάνσεις και τελικές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας ελαφρώς τις υπερτιμήσεις στο 0,14% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8173, τιμή εκκαθάρισης 600,04) κινήθηκαν μεταξύ 598,75 και 613 μονάδων.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 σκαρφάλωσε στο 55% με την επενδυτική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα καθώς διαπραγματεύτηκαν μόνο 1.175 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.063 δικαιώματα αγοράς και 112 δικαιώματα πώλησης).

Πολύ μικρός ο δανεισμός τίτλων (80500 MPB, 5500 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6260), Alpha Bank (1261), Πειραιώς (3032), Eurobank (1282), ΟΤΕ (1141), Ταχ. Ταμιευτήριο (785), ΔΕΗ (492), MIG (2642), MPB (944), Κύπρου (489), ΟΠΑΠ (128), Intralot (277), Μυτιληναίο (411), Αγροτική (3156), Μέτκα (112), Motor Oil (226), ΓΕΚ (396).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 6/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (20063 τεμ.), Εθνική (39440 τεμ.), Eurobank (12513 τεμ.), Coca-Cola (10000 τεμ.), MIG (80000 τεμ.), ΔΕΗ (26083 τεμ.), Πειραιώς (47134 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10000 τεμ.).

Αντίθετα δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8611508 τεμ.), Eurobank (16608222 τεμ.), Εθνική (10449740 τεμ.), Πειραιώς (11843677 τεμ.), MIG (7358354 τεμ.), ΟΤΕ (4749401 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,60 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v