Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάνει τη ζωή των επενδυτών... ποδήλατο

Κωλυσιεργίας συνέχεια για το Χ.Α., όπου εν μέσω πολύ χαμηλών συναλλαγών ο Γ.Δ. κινείται σε εύρος περίπου 8 μονάδων, εναλλάσσοντας πρόσημα. Θετική αντίδραση στην Ευρώπη μετά τις δηλώσεις Draghi για δράση από την ΕΚΤ.

Στη λογική του ποδηλάτου το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού και το ποδήλατο όταν δεν κινείται πέφτει.

Έτσι και το Χ.Α., μην έχοντας σημαντικές βοήθειες από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ μια σχετική αντίδραση σημειώνεται μετά τις 13.00 αφού περιόρισαν κάπως τις απώλειές τους η Alpha Bank και η Εθνική και γύρισε σε θετικό πρόσημο η Coca Cola.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο από την αρχή της συνεδρίασης κινείται η μετοχή του Μυτιληναίου.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν στο κόκκινο, με τον DAX να πλησιάζει σε απώλειες το 1%. Αμέσως μετά την ομιλία Draghi, όμως, οι αγορές κάλυψαν τη χασούρα, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίζει να κινείται σε στενό εύρος, με μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας τις 581,18 μονάδες και υψηλό τις 589,12 μονάδες.

Αμετάβλητες έχουν γυρίσει οι μετοχές της Alpha Bank και της Εθνικής, που είχαν βρεθεί να υποχωρούν η πρώτη μέχρι το 0,9970 ευρώ και η δεύτερη μέχρι το 1,09 ευρώ.

Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για τη ΔΕΗ, κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ διαθέσεις μικρής αντίδρασης επιδεικνύει ο τίτλος της Jumbo.

Από την άλλη, με σημαντικά κέρδη συνεχίζει να κινείται η μετοχή της Cyprus Popular Bank, μικρότερα κέρδη για τη MIG, σημαντικές απώλειες για τον τίτλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ξεπερνούν το 2%, ενώ έχει ανακάμψει σχετικά από το χαμηλό ημέρας του 0,1550 ευρώ η μετοχή της Αγροτικής.

Ο τζίρος μετά την παρέλευση τριών ωρών συνεδρίασης πλησιάζει τα 8 εκατ. ευρώ, από τις μετοχές του 20άρη ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών για τη CPB (ξεπερνά τα 4,35 εκατ. τεμάχια) και την Κύπρου (ξεπερνά τα 2,2 εκατ. τεμάχια), ενώ πάνω από 1,5 εκατ. μετοχές έχουν διακινήσει η Πειραιώς και η Αγροτική.

Εξαψήφιος όγκος συναλλαγών για Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, MIG, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ αποκαρδιωτική συναλλακτική εικόνα δείχνουν οι εταιρείες Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo, Μέτκα, Μυτιληναίος και ακόμη χειρότερα τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Τιτάνας και το Folli Follie Group.

Περίπου 200 μετοχές δεν έχουν πραγματοποιήσει πράξη και ευνόητο είναι αφενός ότι μια τέτοια συνεδρίαση δεν έχει να προσθέσει κάτι στην υπάρχουσα τάση κι αφετέρου πως κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής καθώς λίγες εντολές σχετικού ειδικού βάρους μπορούν να γείρουν τον Δείκτη προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v