Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε παράλληλο σύμπαν κινείται η Σοφοκλέους

Πτώση στο ΧΑ παρά τα κέρδη στις διεθνείς αγορές. Παγιώνεται χαμηλότερα των 20 εκ. ο τζίρος. Μόνιμα με θετικό πρόσημο η FF Group. Σε υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΤΕ (+1,8%). Απώλειες για ΔΕΗ (-4,9%), ΟΤΕ (-3,4%).

Ο τζίρος επέστρεψε και δείχνει να παγιώνεται χαμηλότερα των 20 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η επιφυλακτικότητα παραμένει το απόλυτα κυρίαρχο στοιχείο, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ ακόμα και οι δηλώσεις Draghi που έδωσαν κάποια ανάσα στις διεθνείς Αγορές, το Χ.Α. τις πέρασε “ντούκου” (!)

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι οι σοβαροί επενδυτές επιθυμούν τη μείωση του ρίσκου πριν τοποθετηθούν στην Ελληνική Αγορά μετοχών.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο βαρέθηκε να προεξοφλεί προσδοκίες που δεν επαληθεύονται, σχέδια επί χάρτου και ανέξοδες δηλώσεις απλά για την δημιουργία εντυπώσεων, αλλά θέλει τα ίδια τα γεγονότα να του δώσουν κατεύθυνση.

Ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος θα συνεχίσει να ευνοεί την μεταβλητότητα και να δυσκολεύει την κάθε πρόβλεψη όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, όπως και τα ακραία φαινόμενα στην ψυχολογία των traders.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις μετοχές του 20αρη, καθώς από εκεί και χαμηλότερα δεν φαίνεται να κινείται τίποτα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Folli Follie Group κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές, αντίθετα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων, διαθέσεις για κάτι καλύτερο από Ελλάκτωρα και Μυτιληναίο, ενώ προσπάθησε να αναδυθεί από τα νέα ιστορικά χαμηλά και τις συντριπτικές χθεσινές απώλειες η μετοχή της CPB, όμως η προσφορά μόνο ευκαταφρόνητη δεν ήταν ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου γύρισε πίσω εντόκως τα χθεσινά κέρδη, κάτι που έγινε με ακόμα εντυπωσιακότερο και βιαιότερο τρόπο από τον τίτλο της Αγροτικής, υπό την ανοχή των Εποπτικών Αρχών και με την Τράπεζα να τηρεί “σιγή ιχθύος”.

Έτσι ενώ κατά την χθεσινή συνεδρίαση, έκλεισε με διψήφιο ποσοστό κερδών, βάσει της εκτίμησης ότι είναι επί θύραις η ιδιωτικοποίησή της, σήμερα τα σενάρια άλλαξαν εν μέρει και αναφέρουν ότι η ΑΤΕ ενδέχεται να ακολουθήσει το “παράδειγμα” της Proton Bank.

Δηλαδή αφού σπάσει σε “καλή” και “κακή” Τράπεζα (σενάριο που ακούγεται μέρες) και πουληθεί το “καλό” κομμάτι. η μετοχή θα αποχωρήσει από το ταμπλώ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εναπομείναντες μετόχους.

Μικρές εκπλήξεις και από τις τελικές δημοπρασίες, που είχαν σαν αποτέλεσμα, ενώ ο Δείκτης στις 17.00 βρισκόταν στις 585,83 μονάδες να κλείσει τελικά στις 583,2 με απώλειες 0,83%.
Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Εθνική και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil.

Οι προβλέψεις των ξένων για την Ελλάδα

Ακούραστες οι “εισαγόμενες” αρνητικές (κατά το πλείστον) εκθέσεις που αναφέρονται στο μέλλον της Χώρας.

Η Citigroup στην αμέσως προηγούμενη έκθεση προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013.

Στην νεότερη έκθεση ανεβάζει την πιθανότητα από 50-75% στο 90% η Ελλάδα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ στους επόμενους 12-18 μήνες, με πιθανότερο σενάριο αυτό να συμβεί τα επόμενα δυο ή τρία τρίμηνα.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η έκθεση της Credit Suisse που εκτιμά ότι η πιθανότητα να υιοθετηθεί κάποιο νέο είδος εθνικού νομίσματος στην Ελλάδα ξεπερνά το 50% σε ορίζοντα ενός έτους.

Ακριβότερη θα είναι για τη Γερμανία η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, απ΄ ό,τι η έξοδός της, σε περίπτωση χρεοκοπίας, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Frankfurter Neue Presse”, το Γερμανικό ινστιτούτο υπολογίζει στα 89 δισ. ευρώ τις απώλειες της Γερμανίας σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει αδυναμία πληρωμών εντός Ευρωζώνης και στα 82 δισεκατομμύρια σε περίπτωση που η Χώρα χρεοκοπήσει και τεθεί έκτος της ΟΝΕ.

Σε αυτά τα ποσά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί από τα δύο πακέτα στήριξης, η Αγορά Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες των Χωρών της Ευρωζώνης, οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος επί των Ελληνικών τραπεζών, αλλά όχι οι απώλειες των Γερμανικών Τραπεζών, των Ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων Ιδιωτών πιστωτών, δηλαδή, διευκρινίζεται, αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση.

Καμία ουσιαστική προσθήκη και στα τεχνικά δεδομένα, όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται μεταξύ 625 και 575 μονάδων και ο FTSE μεταξύ 220 και 200 μονάδων.

Η ευρωπαική οικονομία

Συνεδριάσεις δύο όψεων στις Ευρωπαϊκές Αγορές, που ξεκίνησαν ήπια πτωτικά, στην πορεία οι πιέσεις εντάθηκαν, όμως ήλθαν οι δηλώσεις Draghi που άλλαξαν ριζικά το κλίμα, κάτι που φαίνεται να μεταφέρεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την Wall Street να ξεκινά με ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτα κέρδη.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, ο οίκος Egan Jones υποβάθμισε την Ιταλία σε "CCC+" από "B+", διατηρώντας αρνητικό το outlook. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει την επιδείνωση των οικονομικών των περιφερειών, τα προβλήματα του Τραπεζικού τομέα και την αδύναμη κατάσταση της οικονομίας."

Από την άλλη, μετά την υποβάθμιση της προοπτικής του Γερμανικού χρέους σε “αρνητικό” και την ίδια κίνηση σε έξι Περιφέρειες της Χώρας η Moody’s προχώρησε αντίστοιχη κίνηση και για 17 Τραπεζικούς ομίλους της Γερμανίας. Ταυτόχρονα ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε και σε υποβάθμιση σε “αρνητικό” του outlook για τις εκδόσεις χρέους από Ολλανδικές Τράπεζες οι οποίες επωφελούνται από εγγύηση του Κράτους. Και σε αυτή την περίπτωση, η αλλαγή της προοπτικής (outlook)γίνεται μετά από την αντίστοιχη κίνηση για την ίδια τη Χώρα.

Κοντά σε ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε το κόστος 2ετούς δανεισμού της Ιταλίας κατά τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων. Συγκεκριμένα, η Ρώμη πέτυχε τον στόχο και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από διετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι.

Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,86% από 4,712% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στα τέλη Ιουνίου. Είναι το υψηλότερο επιτόκιο για διετή ομόλογα μετά από το ιστορικά υψηλό επίπεδο που άγγιξε το Νοέμβριο.

Λίγο μετά προέκυψαν οι δηλώσεις του Mario Draghi. Στην ομιλία του, ο Ιταλός Τραπεζίτης ανέφερε ότι η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που πιστεύουν οι περισσότεροι και στη συνέχεια τόνισε ότι “η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει το ευρώ”.

Σύμφωνα με αναλυτές, η δήλωση αυτή αφήνει περιθώρια στους επενδυτές να προσδοκούν ότι πλησιάζει η ώρα τόνωσης των Αγορών από την ΕΚΤ και πιθανότατα και από την Fed.
Παρατηρήθηκε βίαιη υποχώρηση των αποδόσεων των Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων και τρίτη συνεχόμενη ημέρα εξόδου των επενδυτών από τα Γερμανικά ομόλογα.

Οι οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,6% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου. Η αύξηση που κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιούνιο ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν. Αναλυτές του Marketwatch περίμεναν αύξηση 0,6%.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε προς τα πάνω την αύξηση του Μαϊου, σε 1,6% από 1,3%.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, υποχώρησε κατά 35.000 την προηγούμενη εβδομάδα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 353.000. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι οι νέες αιτήσεις θα μειωθούν στις 378.000.


Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό κλείσιμο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (+3,88%), Μυτιληναίος (+1,44%), Εθνική (+1,79%), Folli Follie Group (+1,39%), CPB (+10%), MIG (+3%), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Jumbo.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-4,9%) και ΟΤΕ (-3,35%). Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Μέτκα, Πειραιώς και Eurobank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι πάλαι ποτέ Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο τζίρος στα 19,8 εκατ. από τα οποία τα 1,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ), ενώ κακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 74 πτωτικών, ενώ για 20 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι μεγάλες ρευστοποιήσεις που παρατηρήσαμε την περασμένη Δευτέρα οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε χαμηλά 4 εβδομάδων από τα οποία δυσκολεύεται να αντιδράσει, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Η πτώση της Δευτέρας προξένησε έκπληξη σε πολλούς αφού ήταν η μεγαλύτερη της χρονιάς και η 2η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα “μαύρα σύννεφα” πάνω από την Ελληνική οικονομία, μετά από μια βραχυπρόθεσμη ανάσα, συνδυάστηκαν με την κορύφωση της ανησυχίας για την Ισπανία και την Ιταλία που έφερε αναταραχή στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Αν συνεχιστεί αυτή η θερινή αναταραχή θεωρούμε ελάχιστα πιθανό μια άμεση διάσπαση της περιοχής των 620 μονάδων. Το καλό σενάριο θα είναι μια συσσώρευση γύρω από τη στήριξη των 585 μονάδων, ενώ το κακό μια απώλεια των 585 μονάδων που θα φέρει πιθανότατα μια κίνηση προς τις στηρίξεις των 567 (το μέσον της ανοδικής κίνησης από τις 471 μονάδες στις 662 μονάδες) και 535 μονάδων.

Η κρισιμότητα της κατάστασης της Ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται στη δυσκολία εξεύρεσης μέτρων που είναι απαραίτητα για την προσέγγιση τουλάχιστον των δημοσιονομικών στόχων.
 
Επίσης στις προβλέψεις ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει το 7% και στη σεναριολογία για ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, αν συνεχιστεί η φιλολογία περί παραμονής της Χώρας στο ευρώ αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στις αποτιμήσεις των μετοχών και ειδικά εκείνων που έχουν πρωταγωνιστήσει στο μίνι ανοδικό ράλι του Ιουνίου.

Κάποια θετικά νέα για την ανάπτυξη που ανακοινώθηκαν πρόσφατα όπως η συμφωνία για την επανέναρξη των δανειοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) και έργων υποδομής δεν αξιοποιήθηκαν χρηματιστηριακά αφού και άλλες φορές έχουν ακουστεί εξαγγελίες υπέρ της ανάπτυξης που έμειναν στα χαρτιά.

Σημαντική στο επόμενο διάστημα είναι η έκθεση της τρόικας που θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, πιθανότατα το Σεπτέμβρη, αν όχι στο τέλος Αυγούστου. Η έκθεση δύσκολα θα είναι πολύ θετική αφού οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις είναι εμφανείς. Το θετικό σοκ ρευστότητας που περιμένει η Ελληνική οικονομία δεν έχει έρθει ακόμα, ενώ η επιστροφή καταθέσεων ύψους €10 δισ στις Τράπεζες δε μεταφράζεται και σε πιστωτική επέκταση λόγω της συντηρητικής πολιτικής των Τραπεζών.

Από τον Τραπεζικό κλάδο δεν περιμένουμε κάποια σημαντική αντίδραση. Η αργή υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων μπορεί να συνεχιστεί. Το μόνο θετικό νέο μπορεί να προκύψει από τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, αν και το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των Ισπανικών Τραπεζών δε φαίνεται δίνει τα κίνητρα που θα ήθελαν οι Έλληνες, αν ισχύσουν τα ίδια για την Ελλάδα.

Η κερδοφορία τους στο Β΄ και στο Γ΄ τρίμηνο αναμένεται και πάλι σε χαμηλά επίπεδα λόγω των “κόκκινων” δανείων (στο 18% σύμφωνα με εκτιμήσεις) και του ακριβού κόστους δανεισμού από τον ELA, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής περαιτέρω υποχώρησης, με τα τις συναλλαγές να υποχωρούν σε απόλυτα απογοητευτικά επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,94%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.064, τιμή εκκαθάρισης 209,25), κινήθηκαν μεταξύ 206,75 και 211,75 μονάδων.

Εντυπωσιακά από τα τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (8.000 Εθνική, 95.300 Πειραιώς, 6.100 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.394), Alpha Bank (2.420), Κύπρου (2.771), ΔΕΗ (1.840), ΟΤΕ (1.344), ΟΠΑΠ (622), CPB (771), Τιτάνα (131), Αγροτική (296).

Σύμφωνα με την Alpha Finance,εγκλωβισμένη σε στενό εύρος παραμένει η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 που μειώθηκε στο 51% ενώ ηχηρά απόντες δήλωσαν για ακόμη μια συνεδρίαση οι επενδυτές αφού άλλαξαν χέρια μόνο 45 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (20 δικαιώματα αγοράς και 25 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5.103.506 τεμ.), Eurobank (5.904.249 τεμ.), Alpha Bank (4.902.450 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v