Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έμειναν από τζίρο... οι αγοραστές

Για μία ακόμα συνεδρίαση φαίνεται να μένει από καύσιμα το Χ.Α. Αξιοπρόσεκτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας σε δείκτες και επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους. Νευρικότητα στην Ευρώπη μετά τις δηλώσεις Buba.

Αργά, αλλά σταθερά δείχνει να μένει από δυνάμεις η ετεροχρονισμένη αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, δείκτες και επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά ημέρας και η όλη εικόνα που παρουσιάζει η αγορά επιβεβαιώνει όλους όσοι υποστήριζαν ότι το πρώτο κομμάτι ανόδου που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 δεν πάταγε σε κάποια σημαντική είδηση ή έστω προσδοκία.

Λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος φτάνει τα 7,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα το 0,4 εκατ. αφορά μια προσυμφωνημένη συναλλαγή 27.391 μετοχών της Λάμψα στα 15,5 ευρώ, ενώ ο Δείκτης βρίσκεται ήδη σημαντικά χαμηλότερα από το μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας των 592,03 μονάδων.

Έτσι, ο ΟΤΕ έχει υποχωρήσει σημαντικά από το υψηλό των 2,09 ευρώ, η Alpha Bank από το υψηλό του 1,06 ευρώ, η Εθνική από το υψηλό του 1,19 ευρώ και η Πειραιώς από το υψηλό του 0,224 ευρώ.

Ακόμα μία συνεδρίαση γιογιό για τη μετοχή της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, η οποία σήμερα αποφάσισε να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι το 0,19 ευρώ, όμως σταδιακά υποχωρεί και την ώρα όπου γράφονται αυτές οι γραμμές κινείται στο 0,1670 ευρώ.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από τη μέση και χαμηλότερα, όπου απλώς κάτι προσπαθούν να κάνουν οι Fourlis, Σιδενόρ, Intracom και Intralot.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση μπορεί να έπαιξε και η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν ενέκρινε προσωρινά τη διάθεση χρηματοδότησης 18 δισ. ευρώ προς τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, όμως ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα σε βάθος για το αν η κρατική ενίσχυση που δόθηκε είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αν οι συγκεκριμένες τράπεζες μέσω της βοήθειας αποκτούν άδικο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Χάθηκαν τα αρχικά κέρδη και γύρισαν σε οριακά αρνητικό πρόσημο και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ μικρές πιέσεις επέστρεψαν και στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Bundesbank ότι εμμένει στην αντίθεσή της για περαιτέρω αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα της συνεδρίασης, ακόμα και αν συνεχιστεί η προσπάθεια αντίδρασης, αυτή αναμένεται ιδιαίτερα αναιμική, όταν την ίδια ώρα οδεύουν προς αρνητικό ρεκόρ και οι συναλλαγές στην αγορά παραγώγων.

Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια του 20άρη για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος) μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 282 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v