Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

No money, no… Draghi στο ΧΑ

Δεν φαίνεται να συμμερίζεται τη συγκρατημένη αισιοδοξία των διεθνών αγορών το Χ.Α. καθώς παραμένουν οι σημαντικές εκκρεμότητες στις αποφάσεις των νέων μέτρων και πάει πίσω η ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

«Στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει, η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει το ευρώ», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi σε συνέδριο στο Λονδίνο, αναστρέφοντας εντυπωσιακά το κλίμα στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως σοβαρή ένδειξη η ΕΚΤ να επανεκκινήσει τις αγορές ομολόγων με στόχο να μειώσει το κόστος δανεισμού στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Ακολούθησε σημαντική άνοδος για το ευρώ, ο χρυσός βρέθηκε σε υψηλό 3 εβδομάδων, ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική μέρα δείχνει να διεκδικεί σήμερα το πετρέλαιο.

Τη σημαντική χθεσινοβραδινή άνοδο στη Wall Street ακολούθησαν σήμερα το πρωί, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ τουλάχιστον ανοδικό ξεκίνημα δείχνουν για τη σημερινή συνεδρίαση τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Παρά ταύτα, δεν είναι λίγοι οι διεθνείς οίκοι, που συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικοί. Η στήριξη της ΕΚΤ που υποσχέθηκε την Πέμπτη ο Mario Draghi θα εκδηλωθεί μόνο αφότου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενεργοποιήσουν τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τονίζει η Citigroup.

Από την άλλη, η Moody’s δεν έχασε την ευκαιρία και υποβάθμισε την περιφέρεια της Σικελίας σε «Baa3» από «Baa2», τοποθετώντας αρνητικό outlook. Ακόμα πιο bearish η σημερινή έκθεση της Nomura, που προβλέπει μεγάλες απώλειες για τις μετοχές κατά το γ΄ τρίμηνο, παρά την πιθανότητα της περαιτέρω δράσης των κεντρικών τραπεζών να ενισχύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ο ιαπωνικός οίκος εκτιμά ότι την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου ο δείκτης βαρόμετρο των διεθνών αγορών S&P 500 θα διαπραγματεύεται χαμηλότερα των 1.400 μονάδων, με το όριο της διόρθωσης στις 1.100-1.000 μονάδες.

Τελευταίο σημαντικό γεγονός εκτός των τειχών δείχνει η σημερινή ανακοίνωση για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου της αμερικανικής οικονομίας, καθώς σε περίπτωση απογοητευτικής ανακοίνωσης οι επενδυτές θα έχουν λόγο να αρχίσουν να εξυφαίνουν σενάρια για πιθανές αποφάσεις από τη Fed στη διήμερη συνεδρίασή της που ξεκινά στις 31 Ιουλίου.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές, και στη χθεσινή συνεδρίαση το Χ.Α. έδειξε ότι εξαρτάται περισσότερο από τις εξελίξεις εντός των τειχών, οι οποίες δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου, τα προτεινόμενα μέτρα δεν βρήκαν θετική αποδοχή από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και κρίνεται αμφίβολο αν μέχρι τη νέα συνάντηση των τριών αρχηγών την προσεχή Δευτέρα θα έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάσει στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο μέτρων.

Από την άλλη, τουλάχιστον 3μηνη παράταση φαίνεται να λαμβάνει η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν νέοι ενδελεχείς έλεγχοι στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, άρα σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό η ορατότητα παραμένει πολύ χαμηλή.

Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τον χαμηλό τζίρο που τείνει να παγιωθεί κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ, κάθε ανοδική κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να ωθήσει τον Δείκτη υψηλότερα των 625 μονάδων ή και ακόμα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Το κλίμα επιφυλακτικότητας θα συνεχίσει να υφίσταται στο Χ.Α. και το όποιο ενδιαφέρον θα περιοριστεί σε κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v