Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομάδα με τα όλα της!

Πάνω από τις 700 μονάδες η Σοφοκλέους, καθώς συνεχίζεται η μόχλευση στην αγορά και προεξοφλεί το θετικό σενάριο για την οικονομία, αλλά και τις επιχειρηματικές εξελίξεις. "Κλειδί" οι 290 μονάδες για FT 20.

Η αγορά κινείται με την κεκτημένη ταχύτητα της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης και ωθεί τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 700 μονάδες και τον Ftse20 σε πειστική ανοδική διάσπαση των 242 & 270 μονάδων.

Στο χθεσινό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, στατιστικά στοιχεία και ενδιαφέροντα από για την εβδομαδιαία κίνηση. Επίσης σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου εξελίξεις γύρω από το...νέο θρίλερ 30 ημερών για δόση και επιμήκυνση.

Με αυξημένες συναλλαγές- υψηλούς τζίρους και στα υψηλά αλλά και τα χαμηλά των συνεδριάσεων/κυρίως των τριών τελευταίων- που παραπέμπουν και σε διανομή χαρτιών σε τοπικές κορυφές αλλά και είσοδο νέων κεφαλαίων/παικτών κοντά σε τοπικούς πυθμένες.

Το ΧΑ συνέχισε την κίνηση του στο ρυθμό της προεξόφλησης ενός θετικού σεναρίου για την οικονομία στο εσωτερικό και των επίμονων προσπαθειών του Μ. Ντράγκι / ΕΚΤ στον ευρωπαϊκό χώρο.

Παράλληλα στην Αθήνα η κυβέρνηση επιχείρησε να «φύγει μπροστά» ξεκαθαρίζοντας το θέμα της ΔΕΗ/ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αναγγέλλοντας την εκχώρηση του 29 (από το 34%) του ΟΠΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ να κινείται συγχρονισμένα με την πλ. Συντάγματος, να υπογράφεται συμφωνία με την Ε.Τ.Επ.

Το πως αντιλαμβάνονται οι «αγορές» τις τελευταίες εξελίξεις αποτυπώνεται στην έκθεση της Goldman Sachs υπό τον εύγλωττο τίτλο «οι αγορές αρχίζουν να αποτιμούν τη δρομολογούμενη ελληνική προσαρμογή» διακρίνοντας περιθώρια μεγαλύτερης βελτίωσης.

Η G.S- που σημειωτέον πρώτη τον Ιούλιο είδε... «μισογεμάτο το ποτήρι» υπενθυμίζει πως το περιθώριο απόδοσης (των ελληνικών τίτλων) έχει αποκλιμακωθεί περί τις 500 μ.β, ενώ οι μετοχές έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 28%.

Την ίδια στιγμή η κινητικότητα επικρατεί στο τραπεζικό μέτωπο ειδικότερα στης Εμπορικής συντηρεί τη μόχλευση στον κλάδο. Να σημειωθεί, πως με αφορμή την υπόθεση της Εμπορικής ο κλαδικός δείκτης επανήλθε σε φορά προσέγγισης των 340 μονάδων.

Παράλληλα οι μετοχές των τριών διεκδικητών υπερέβησαν άνετα αντιστάσεις και με αυξημένους τζίρους έφτασαν (σε διάστημα μηνός) το 55% για την Εθνική, το 24,8% για την Alpha Bank και το 56,2% για την Eurobank που αν μη τι άλλο κέρδισε τις εντυπώσεις με την αντεπίθεση της αυτή την εβδομάδα.

Η ουσία είναι, πως με αφορμή την διαδικασία της Εμπορικής ο Τραπεζικός Δείκτης δημιουργεί σχηματισμό αναστροφής και οι τρεις τραπεζικές μετοχές κλείνουν έναν πρώτο ανοδικό κύκλο. Σε σχετική αρθρογραφία του euro2day παρουσιάζεται ψύχραιμα το προσκήνιο και το παρασκήνιο αυτού του «θρίλερ» που προσώρας λειτουργεί υπέρ της αγοράς συμβάλλοντας στην συντήρηση της μόχλευσης.

Η εβδομάδα θεωρείται ενδιαφέρουσα, καθώς μετά από απουσία τεσσάρων μηνών βασικοί δείκτες-μετοχές επανήλθαν σε υψηλότερες τιμές αποτυπώνοντας την προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα ιστορικά ελάχιστα ενός διορθωτικού κύκλου που ξεκίνησε τον ΣΕΠ 99- αρχές 2000.

Η μέχρι τώρα τεχνικότητα κύριων δεικτών/μετοχών ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναστροφής και ότι εάν πληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις το ΧΑ μπορεί να κινηθεί υψηλότερα.

Ωστόσο (σε επίπεδο 20άρη) σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις ο Ftse20 κινήθηκε προς τις 290-295 μονάδες ισάριθμες όμως υποχώρησε. Μάλιστα τόσο το «γύρισμα» της 13 όσο και το χθεσινό άδειασμα θεωρήθηκαν (και ήταν ) λίγο άτσαλα.

Την Πέμπτη αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Θ. Κατσάμπα- εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ- περί...τρίτου πακέτου για να υποχωρήσει η αγορά, εχθές υπήρξε σοβαρότερος λόγος καθώς το θέμα του ΟΠΑΠ δεν είχε αποσαφηνισθεί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.

Προφανώς το, ότι ο Οργανισμός- με την αποτίμηση των 1,7 δισ. ευρώ- έφθασε να διορθώνει έως και 17,5% και με 2-3 ξένους να...πυροβολούν ακατάπαυστα θα επηρέαζε αρνητικά το κλίμα.

Αρκετοί θεώρησαν το δεύτερο συνεχόμενο κρούσμα ως ένδειξη, πως το ΧΑ δεν θα κινηθεί άμεσα προς τις 320-350 μονάδες (ο λόγος πάντα για τον Ftse20), πως θα χρειαστεί να αποθερμανθεί λίγο η διάθεση των παικτών και το (πιθανότερο) να γίνουν ικανές διανομές χαρτιών - αλλαγή θεματοφυλάκων στα τελευταία τοπικά υψηλά.

Το, ότι αυτά διαδραματίζονται σε επίπεδα τιμών Απριλίου – Μαΐου φαίνεται να ενισχύει την προαναφερθείσα προσέγγιση.

Συν τω χρόνω γίνεται φανερό σε όλους τους τομείς (από τον επιχειρηματικό/επενδυτικό χώρο μέχρι τα ΜΜΕ/κυρίως αυτά) πως οι εγχώριες δυνάμεις βρίσκονται στις τελευταίες και σημαντικότερες φάσεις αναδιάταξης τους. Ειδικότερα τα όσα γίνονται στα ΜΜΕ είναι ενδεικτικά του παρασκηνίου και των νέων συμμαχιών που διαμορφώνονται. Είναι επίσης εκτίμηση πολλών πως όσα θα συμβούν τους επόμενους 2-3 μήνες θα καθορίσουν την πορεία και την διαδρομή αυτού του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες, τον επόμενο κύκλο αυτής της χώρας.

Είναι λογικό σε ένα τέτοιο περιβάλλον ισχυρές δυνάμεις, συμφέροντα του πρώτου κύκλου της μεταπολίτευσης αλλά και φιλόδοξοι νέοι παίκτες να διαγκωνίζονται για την «επόμενη ημέρα» . Απότοκο όλων αυτών είναι όσα αποτυπώνονται στον ευρύτερο χώρο της οικονομίας, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις (κυρίως στην ενέργεια, τον τζόγο / στοιχηματισμό) και πρωτίστως επιχειρείται να προεξοφληθούν στο ΧΑ.

Θα επαναλάβουμε τον γνωστό κανόνα, πως τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης. Για να καταλήξουμε πως αυτή την περίοδο γίνεται όντως μία προσπάθεια «αντιστροφής» (σε κυβερνητικό/πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο) με το κλίμα σε μερίδα των δανειστών να αλλάζει και αρκετούς εγχώριους παίκτες να προσπαθούν να αναδυθούν από τον ιστορικό πυθμένα. Είμαστε στα δεύτερα βήματα, μένουν να γίνουν ακόμη αρκετά προκειμένου να έχουμε καθαρότερη εικόνα για τη συνέχεια.

Μετρώντας δε το ΧΑ με τον 20άρη θα λέγαμε, πως η «ταλαιπωρία» στην περιοχή των 290 μονάδων θα κρίνει εάν ο δείκτης φτάσει τον δεύτερο στόχο του ( 320-350 μονάδες). Εάν όμως αυτός ο στόχος επιτευχθεί τότε με περισσότερες αξιώσεις θα μπορεί να κινηθεί η αγορά προς τις 350-460 μονάδες.

Και εκεί, σε αυτό το...ύψωμα θα φανεί εάν οριστικοποιείται αμετάκλητα ο τερματισμός του καθοδικού κύκλου. Και η απαρχή του επόμενου ανοδικού- έντονα ανοδικού και σε διάρκεια χρόνου- νέου κύκλου.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 743,01 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 7,14%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 9,93%, ο Mid 30 με κέρδη 1,27% και ο Small Cap 80 με άνοδο 2,75%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: των Τραπεζών 25,13%, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών 10,67%, των Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσιών 9,51%, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας 6,65%, και οι Πρώτες Ύλες 12,05%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Ταξιδιών & Αναψυχής 12,18% και ο κλάδος του Εμπορίου κατά 3,34%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Sato (87,50%), Axon Συμμετοχών (55,17%), Ντρουκφάρμπεν (45,31%), Nutriat (42,31%), Εurobank (40,75%), Πειραιώς (39,86%), Μαθιός Πυρίμαχα (36,41%), Σπύρου (32,89%), Ακρίτας (32,18%), Τράπεζα Κύπρου (31,94%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βαρβαρέσος ( - 54,17%), Compucon (- 48,28%), ΕΛΒΕ ( - 36,63%), ΒΙΣ ( - 3Ο%), Medicon ΕΛΛΑΣ (-23,49%), Olympic Catering (-20%), Xατζηιωάννου (-13,51%), ΟΠΑΠ (-13.21%) Yalco – Κωνσταντίνου (-12,16%) και ΑΘΗΝΑ (-12,09%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v