Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο θρίλερ 30 ημερών για δόση και επιμήκυνση

Μετά τις 15 Οκτωβρίου η απόφαση για Ελλάδα, δήλωσε ο Γιούνκερ. Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες, να εξεταστεί ως επιλογή η επιμήκυνση, λέει η Λαγκάρντ. Το πολιτικό παζάρι στη Λευκωσία.

Νέο θρίλερ 30 ημερών για δόση και επιμήκυνση
Σιγά-σιγά και με επίσημες δηλώσεις οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δείχνουν ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα καθυστερήσουν, επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του euro2day.

Όπως αποκαλύψαμε η γραμμή του ΔΝΤ είναι να πιέσει για άμεση και συνολική λύση για την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής με τη στήριξη της Γαλλίας και του προέδρου του eurougroup Ζ.Κλ. Γιούνκερ. H Γερμανία αντιστέκεται βεβαίως και όλα θα παιχτούν στο κατά πόσον η έκθεση της τρόικας θα έχει τελειώσει εγκαίρως.

Το παιχνίδι είναι συνεπώς καθαρά πολιτικό και έχει εμμέσως πλην σαφώς να κάνει με το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την επιμήκυνση.

Όμως, όπως σχολίασε Γερμανός αξιωματούχος από το γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο του eurogroup εδώ στη Λευκωσία «δεν έχω δει εγώ κάποιο σχέδιο για επιμήκυνση που να μη συνοδεύεται από χρηματοδότηση».

Ο Γερμανός αξιωματούχος μας είπε ότι η τρόικα θα αποφανθεί για όλα τα θέματα και ότι «δεν γνωρίζει κάτι για απόφαση για εκταμίευση της δόσης στις 8 Οκτωβρίου».


Γιούνκερ: Μετά τις 15 Οκτωβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Δεν περιμένω πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα πριν από το β΄ δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ μετά το eurogroup στη Λευκωσία, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει σενάριο Grexit στο τραπέζι.
 
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως "η Ελλάδα γνωρίζει ότι πρέπει να επιδείξει πολύ ισχυρή αποδοτικότητα στις μεταρρυθμίσεις τις επόμενες λίγες εβδομάδες" και συμπλήρωσε: "Η ελληνική κατάσταση θα συζητηθεί στη συνάντηση της 8ης Οκτωβρίου, αλλά αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου".

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε μάλιστα ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα ανακοινωθεί "το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου". Είπε ότι ενώ "δεν έχει τη διάθεση να περιμένει μέχρι το Νοέμβριο για αποφάσεις από την Ελλάδα, ενδεχομένως να μην είναι εφικτό να υπάρξουν αποφάσεις κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου".

Ανοιχτό το παράθυρο για επιμύκηνση στην Ελλάδα άφησε και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι "θα πρέπει να εξεταστεί ως επιλογή το να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα".

Στουρνάρας: Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας

"Έγινε συζήτηση για την ελληνική οικονομία. Αρχικά έγινε μία παρουσίαση από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και στη συνέχεια πήρα τον λόγο. Το πνεύμα ήταν θετικό. Υπάρχει σημαντική αποδοχή ότι υπάρχει πρόοδος", δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας

"Υπήρξε πράγματι συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα, βέβαια δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο και θα προσπαθήσουμε, ώστε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Επομένως, το πόρισμα πρέπει να έχει κατατεθεί νωρίτερα. Το βασικό, όπως τόνισαν όλοι, είναι ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας", υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών.

Ρεν: Νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ισπανία

Ως προς το θέμα της προσφυγής της Ισπανίας, που άλλωστε ήταν και το βασικό θέμα στην ατζέντα του άτυπου eurogroup, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως έχει διαβεβαιώσεις ότι "η Ισπανία θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012", συμπληρώνοντας ωστόσο ότι "η Ισπανία θα υιοθετήσει περισσότερα μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο".  Σε αυτό το σημείο, ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας ενημέρωσε το eurogroup ότι θα παρουσιάσει νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα.

"Ως προς τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ουσιώδες να διατηρηθεί η δυναμική. Ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας εξέφρασε με μεγάλη σαφήνεια ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση ώστε να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους που σίγουρα είναι επιτεύξιμοι. Ο κ. Ντε Γκουίντος επίσης ενημέρωσε το eurogroup ότι η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου βασισμένο στις συστάσεις της Ε.Ε. με πολύ σαφείς δεσμεύσεις και ακριβές χρονοδιάγραμμα" δήλωσε ο κ. Ρεν

Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι η αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο και ο ESM θα είναι πλήρως σε λειτουργία εντός του Οκτωβρίου.

Λαγκάρντ: Ανοιχτή σε αλλαγές όρων για Πορτογαλία, Ιρλανδία

H επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, δήλωσε από την πλευρά της ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία εφαρμόζουν με επιτυχία τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες. Αυτά τα δύο κράτη είναι παράδειγμα επιτυχίας, σημείωσε η Κ. Λαγκάρντ. Η ίδια έσπευσε να σημειώσει ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει ήδη τεράστια προσπάθεια, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να το κάνει.

Παράλληλα χαιρέτισε την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων βραχυχρόνιας διάρκειας.

Ρέγκλινγκ: Ενεργοποίηση του ESM στις 8 Οκτωβρίου

Είμαστε έτοιμοι για την ενεργοποίηση του ESM στις 8 Οκτωβρίου, είπε ο Cl. Regling επικεφαλής του EFSF. “Το προσωπικό που τώρα υποστηρίζει τον EFSF θα καλύψει και τις ανάγκες του ESM. Είμαι σίγουρος ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα είναι εξίσου επιτυχής στις αγορές όσο και ο προκάτοχος του EFSF”, πρόσθεσε.

Πάντως, Ευρωπαίος διπλωμάτης αποκαλύπτει στο Reuters, ότι στο άτυπο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς την τιμολόγηση που θα ακολουθεί στα δάνεια του ESM. Διευκρίνισε ότι οι αξιωματούχοι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι γι' αυτή τη συζήτηση, αλλά είναι εμφανές ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά ζητούν υψηλότερα margin στα δάνεια του ESM, εν αντιθέσει με τον ευρωπαϊκό Νότο που ζητά χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v