Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι θα καθορίσει τη βραχυπρόθεσμη τάση

H μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, η αξιολόγηση της αγοράς από τον οίκο FTSE και οι αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών, κλειδί των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων. Το βλέμμα και στην κυβέρνηση που επιταχύνει για να κλείσει το πακέτο.

Σε αλλαγή σελίδας στο ΧΑ αναφέρονται ο Στ. Κοτζαμάνης και ο Γ. Σαββάκης, σε μια συγκυρία που τουλάχιστον λεκτικά, μερίδα των δανειστών αντιμετωπίζει θετικότερα την Αθήνα.
 
Σε αυτή τη συγκυρία, εκτός όλων των άλλων, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, επιπλέον τρεις παράμετροι: η διαδικασία μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ, η επικείμενη αξιολόγηση του ΧΑ από τον οίκο FTSE και η αλλαγές στη σύνθεση βασικών δεικτών.

Το θέμα του ΟΠΑΠ προβληματίζει αρκετούς, κυρίως λόγο του τιμήματος (εκφρασμένο ανά μετοχή) όπου θα εκχωρηθεί το 29% που κατέχει το Δημόσιο.

Δεδομένης της υψηλής στάθμισης της μετοχής στους δείκτες, το εκτιμώμενο τίμημα υπολογίζεται εκ των πραγμάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από την τρέχουσα αποτίμηση και αν αυτό επιβεβαιωθεί θα επηρεάσει ανάλογα τους δείκτες.

Η επικείμενη αξιολόγηση του ΧΑ από τον διεθνή οίκο παρότι έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό πως θα αφορά στην υποβάθμιση του κατά μια κατηγορία, εν τούτοις δεν αποκλείεται να προκαλέσει κάποιες ρευστοποιήσεις της τελευταίας στιγμής. Ανάλογες τοποθετήσεις όμως εκτιμάται πως θα γίνουν σχεδόν ταυτόχρονα από κεφάλαια που τοποθετούνται σε «αναπτυσσόμενα» χρηματιστήρια.

Επίσης, η ανασύνθεση βασικών δεικτών προεξοφλείται πως θα προκαλέσει εκροές-εισροές αλλά αυτό επηρεάζει την αγορά σε δεύτερο χρόνο.

Στις τράπεζες συνεχίζεται η αναμονή στο μέτωπο Πειραιώς – Geniki αν και καλά ενημερωμένες πηγές περιμένουν σύντομα νέα. Στην Εμπορική την Παρασκευή κατατέθηκαν οι επικαιροποιημένες προσφορές των τριών διεκδικητών.

Από τεχνικής πλευράς, ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση αν όχι των πρώτων, τουλάχιστον των δεύτερων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων με μετοχή κλειδί τον ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v