Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος γύρος με χτυπήματα στον τραπεζικό κλάδο

Χτυπήματα στον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες έως 12% για ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Alpha. Αντιστάσεις από 3Ε, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Προβληματισμός στους επενδυτές από τη δήλωση Σαμαρά και την απάντηση ΔΗΜΑΡ.

Νευρικότητα και μικρή πτώση στη Σοφοκλέους μετά την ανακοίνωση του Α. Σαμαρά ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές ολοκληρώθηκε.

Νωρίτερα το Χ.Α. επιχειρούσε ανάσυρση από τα χαμηλά ημέρας καταγράφοντας άνοδο έως και 2%.

Με συναλλαγές περίπου 5 εκατ. ευρώ, όμως και σε ελάχιστο χρόνο γύρισε σχεδόν το σύνολο του 20άρη. Πλέον οι μεγάλες τράπεζες καταγράφουν διψήφια πτώση και ο Γενικός Δείκτης κινείται προς τις 800 μονάδες.

Εν τω μεταξύ την ώρα που ο Sandy σαρώνει τη Νέα Υόρκη κι ο Αμερικανός πρόεδρος κηρύττει την πολιτεία σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής», στο Βερολίνο η Α. Μέρκελ φάνηκε να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Σημειωτέον πως οι δηλώσεις της δεν επηρέασαν θεαματικά ή δραματικά τη στάση ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών. Κι αυτό γιατί κριτήριο δεν αποτελούν οι «εναλλασσόμενες» δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου ή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά η περίπλοκη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Σημειωτέον πως η Α. Μέρκελ φέρεται να σημειώνει πως «αν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι μικρότερη του αναμενόμενου, παρά το γεγονός ότι υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες».

Αυτή φαίνεται να είναι η τελευταία γραμμή της Γερμανίδας καγκελαρίου, που μένει ωστόσο να προσμετρηθεί πρακτικά στις αποφάσεις των επόμενων eurogroup, είτε του προγραμματισμένου είτε ενός έκτακτου που θα αφορά μόνο την Ελλάδα.

Στην τελική ευθεία για το τέλος της συνεδρίασης, η Εθνική κυμαίνεται στο 1,78 ευρώ, η Alpha Bank επίσης στο 1,78 ευρώ, η Eurobank στο 0,93 ευρώ και η Πειραιώς στο 0,439 ευρώ.

Αντιθέτως, ενισχύονται η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ. Ελαφρώς υψηλότερες τιμές για Τιτάν, Motor Oil, Μέτκα, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο.

Από τεχνική πλευρά, συνεχίζουμε να εστιάζουμε στον τραπεζικό κλάδο αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην τεχνικότητα του τραπεζικού δείκτη. Θα επιμείνουμε γι’ αυτό στην προηγούμενη αναφορά μας, παραπέμποντας και πάλι στο διάγραμμα (της eZMarket) που είχαμε ανεβάσει την προηγούμενη Τετάρτη 24/10 στον Εκηβόλο.

Ο κλάδος που θα κάνει τη διαφορά, είτε μας αρέσει είτε όχι, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, θα είναι ο τραπεζικός. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η αγορά, και δη οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Σημειωτέον πως σε εξέλιξη βρίσκονται συναντήσεις της ΟΤΟΕ με διοικήσεις τραπεζών, εν όψει της αναδιάρθρωσης που έχει δρομολογηθεί στο σύστημα με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών και τις μεγάλες συμφωνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές αγορές (δεδομένου ότι η Wall Street παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κλειστή), ο FTSE 100 ενισχύεται προς τις 5.845 μονάδες, ο DAX προς τις 7.270 κι ο CAC 40 προς τις 3.445 μονάδες.

Το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύεται ελαφρώς στα 109,86 δολάρια/βαρέλι, ο χρυσός στα 1.714,14 δολάρια/ουγκιά, ενώ το ευρώ ενισχύεται προς το 1,2954 δολάριο.

Σε σημαντική άνοδο βρίσκεται το γεν μετά την ανακοίνωση της νέας ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v