Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση αντεπίθεσης στη Σοφοκλέους

Σε ανοδική τροχιά το ΧΑ μετά τη χθεσινή θεαματική βουτιά. Σε θετικό έδαφος το σύνολο των μετοχών του FTSE-20. Πρωταγωνιστούν Λαϊκή, MIG, Kύπρου, Μυτιληναίος. Το βλέμμα στο πολιτικό μέτωπο και στις διεθνείς διεργασίες.

Στο μάτι του κυκλώνα η Νέα Υόρκη, κρίσιμη συνάντηση Αγκ. Μέρκελ - Κρ. Λαγκάρντ, με την ελληνική οικονομία στο επίκεντρο, και προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α.

Μετά τα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινείται προς τις 840 μονάδες (2,3%), ο FTSE-20 ενισχύεται προς τις 310 μονάδες, ο FT Mid στην περιοχή των 915 μονάδων και οι τράπεζες στη ζώνη των 325-330 μονάδων.

Σε σχετικά θέματα του euro2day.gr περιγράφεται το «Χάος στις ΗΠΑ - Οι πρώτοι νεκροί από τον τυφώνα», περισσότερα αναφέρονται για την κρίσιμη συνάντηση των δύο κυριών στο Βερολίνο, στη σκιά των διαφωνιών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.

Βέβαια, στην Αθήνα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κοινοβουλευτική δοκιμασία της συγκυβέρνησης με φόντο τις αποκρατικοποιήσεις.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, οι εντάσεις επανεμφανίζονται απειλητικά, με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί πως η κατάσταση συνεχίζει να είναι εύθραυστη.

Όμως, βραχυπρόθεσμα, το Χ.Α., μετά το χθεσινό άτσαλο είναι αλήθεια άδειασμα, επιχειρείται να ισορροπήσει και πάλι. Η ουρά πωλήσεων που υπήρχε από χθες, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους, δείχνει να ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση στην αρχή της συνεδρίασης.

Για παράδειγμα, στη μετοχή της Εθνικής μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας έχει σημειωθεί στο 1,92 ευρώ και υψηλό στα 2,01 ευρώ. Για τη μετοχή της Εθνικής ανεβάζουμε στον Εκηβόλο ακόμη ένα διάγραμμα και μία τεχνική προσέγγιση από τον calculator-analysis.gr.

Η μετοχή της Alpha Bank οριακά χαμηλότερα των 2 ευρώ, της Eurobank στο 1,06 ευρώ, της Πειραιώς ελάχιστα χαμηλότερα του 0,50 ευρώ. Με μεγαλύτερο ποσοστό αντιδρούν ΟΤΕ (4,30%), ΟΠΑΠ (2,95%), ΔΕΗ (4,53%), ενώ ακολουθούν 3E, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Μυτιληναίος.

Η αξία των συναλλαγών, περίπου στις 11.30, ξεπερνούσε τα 25,5 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα σε Πειραιώς, Κύπρου, Εθνική, Eurobank, αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, MIG, Alpha Bank, Ελλάκτωρ.

Περίπου την ίδια ώρα, η απόδοση του Γενικού Δείκτη ξεπερνούσε το 2%, στις 836 μονάδες. Με μεγαλύτερη απόδοση, από πλευράς κλαδικών δεικτών, οι τηλεπικοινωνίες, τα ταξίδια-αναψυχή και τα τυχερά παιχνίδια, ενώ από τους FT της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζει και πάλι τη συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά.

Ο παλιός 40άρης παραμένει δείκτης προπομπός και ιχνηλάτης της αγοράς από τα χαμηλά του Ιουνίου.

Συμπληρωματικά, ειδικά δε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, χρήσιμα είναι η τεχνική προσέγγιση και το σχετικό διάγραμμα (της eZMarket) που είχαμε ανεβάσει την προηγούμενη Τετάρτη 24/10 στον Εκηβόλο.

Με τον εύγλωττο τίτλο «Ποια είναι τα όρια της διόρθωσης» επιχειρούνται η κατά το δυνατότερον προσέγγιση της κίνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο σενάριο, που αποτυπώνεται με κόκκινους χαρακτήρες και διάγραμμα και αναλύει τη… με καθυστέρηση προσέγγιση της περιοχής των 330 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v