ΟΤΕ και ΔΕΗ, αντίβαρο σε ΟΠΑΠ, 3Ε και Alpha

Συνεδρίαση δύο όψεων με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά κοντά στο υψηλό ημέρας. Κέρδη για ΟΤΕ (4,97%), ΔΕΗ (2,14%), ΜIG, Eλλάκτωρ, Μυτιληναίο. Απώλειες για ΟΠΑΠ (4,93%), 3Ε, Alpha, Eθνική.

Συνεδρίαση δύο όψεων και σημαντικής μεταβλητότητας, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με “πτωτική ουρά” για να κλείσει κοντά στο υψηλό ημέρας και με θετικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινός τζίρος ήταν σαφώς χαμηλότερος από τον χθεσινό που συνόδευσε το mini “sell off”.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι πέντε ήταν οι Δεικτοβαρείς τίτλοι που διαμόρφωσαν κλίμα και διαθέσεις και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola και Alpha Bank.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με πιέσεις σε όλο το εύρος του 25αρη, με τον ΟΠΑΠ να πρωταγωνιστεί στις επιθετικές πωλήσεις, μετά την χθεσινή παρουσίαση του Οργανισμού Προγνωστικών προς τους υποψήφιους επενδυτές.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα έσοδα από τα υφιστάμενα παιχνίδια θα κινούνται πτωτικά μέχρι και το 2015, αλλά τα κέρδη θα αρχίσουν να γυρίζουν προς τα πάνω από το 2014. Τα έσοδα το 2013 θα κινηθούν κοντά στα 3,63 δισ. ευρώ έναντι 3,96 δισ. το 2012, ενώ τα κέρδη μετά φόρων θα περιοριστούν στα 116 εκατ. από 496 εκατ. ευρώ το 2012.

Οι επιπτώσεις της αυξημένης φορολογίας θα επηρεάσουν σοβαρά τα αποτελέσματα του Οργανισμού και για το 2014, οπότε και τα κέρδη από τα υφιστάμενα παιχνίδια προβλέπεται πως θα προσεγγίσουν τα 127 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη θα αρχίσουν να κινούνται ανοδικά από το 2015 οπότε και προβλέπονται στα 213 εκατ., ενώ ο κύκλος εργασιών θα κινηθεί ανοδικά μετά το 2015 (εκείνη τη χρονιά θα βρεθεί και στο χαμηλότερο επίπεδο, δηλαδή κοντά στα 2,83 δισ. ευρώ).

Ο τίτλος του ΟΠΑΠ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,39 ευρώ (-10%), για ανακάμψει σημαντικά στην συνέχεια, όμως για όλη την διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Παραμένει σε ισχύ η ισχυρή στήριξη στα 6,20 ευρώ.

Επόμενος αρνητικός πρωταγωνιστής, ο τίτλος της Coca-Cola, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η συμφωνία μετόχων της Coca Cola Company με την Kar-Tess Holding του Γ. Δαυίδ σε σχέση με την Coca Cola 3E θα πάψει να ισχύει κατά την ολοκλήρωση της ΔΠ και δεν θα ανανεωθεί. Σημειώνεται ότι η συμφωνία, που είχε συναφθεί το 1999, αφορά αφ' ενός τη σύνθεση του Δ.Σ. και τις συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη και αφ' ετέρου, την διατήρηση ελάχιστου κοινού ποσοστού στην ύψους 40%.

Τιμή - στόχο τα 20,7 ευρώ και σύσταση "διακράτηση" δίνει για την Coca Cola 3E η Pantelakis Sec. Για την χρηματιστηριακή τα θετικά τεχνικά στοιχεία και οι εν δυνάμει επιστροφές κεφαλαίων "διαγράφονται" απ' την ακριβή αποτίμηση και το κίνδυνο ανάκαμψης. "Τα κέρδη ανά μετοχή έχουν συρρικνωθεί 37% απ' το 2010, την ώρα που η αδύναμη ζήτηση και η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών περιόρισε το περιθώριο EBIT στο 6,4% από 10,1%", σημειώνει η έκθεση.

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής θεωρούν πως τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας θα ανακάμψουν απ' τα χαμηλά του 2012 αλλά θα παραμείνουν κάτω απ' την κυκλική κορύφωση τους λόγω των επίμονων εμποδίων. Για τη χρηματιστηριακή η σχεδιαζόμενη δημόσια εγγραφή της 3E στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι θετική για την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και το κόστος χρηματοδότησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τις μετοχές.

Τρίτη και ίσως πιο προβληματική περίπτωση αρνητικού πρωταγωνιστή, είναι αυτή της Alpha Bank, ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, κλείνοντας, για δεύτερη μέρα, στο χαμηλό ημέρας και μετρώντας αθροιστικές απώλειες 12,5%. Η όλη συμπεριφορά του τίτλου, δημιουργεί υπόνοιες ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ μακριά από το να ανακοινωθούν οι όροι της αναμενόμενης αύξησης κεφαλαίου.


Αντίβαρο στο δείκτη οι ΟΤΕ και ΔΕΗ

Από την άλλη πλευρά και όπως προαναφέρθηκε, ΟΤΕ και ΔΕΗ, δημιούργησαν το απαιτούμενο “αντίβαρο” προκειμένου ο Δείκτης να ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας και να εξασφαλίσει το θετικό πρόσημο, ενώ με τις βοήθειες των Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρελαίων, Κύπρου, Eurobank Properties, EXAE, Motor Oil, Μέτκα, Μυτιληναίου, ΟΛΠ, Τέρνας Ενεργειακή, Frigoglass και Folli Follie Group, έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων. Να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Eurobank Properties και Jumbo.

Ξεκινώντας από τον τίτλο του ΟΤΕ, ο οποίος ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αυτός γύρισε μόνιμα σε θετικό πρόσημο μετά τις 11.48, με καύσιμο τις θετικές εκθέσεις.

Έτσι η Morgan Stanley συστήνει “buy” με τιμή – στόχο τα 7,00 ευρώ, ενώ η HSBC εκτιμά ότι ο τίτλος του ΟΤΕ μπορεί να επιστρέψει στον Stoxx Europe 600 (οι αλλαγές στις 15/3).

Τέλος νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 7,7 από 7,4 ευρώ θέτει η Eurobank Securities, διατηρώντας σύσταση "buy”. Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι η μετοχή παραμένει στις κορυφαίες της επιλογές, διαπραγματευόμενη με discount 15% σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου.

Παράλληλα, σε σχέση με τα αποτελέσματα δ' τριμήνου, που ανακοινώνονται στις 28 Φεβρουαρίου, η ΑΧΕ προβλέπει πτώση εσόδων περί το 10%, με τα EBITDA να υποχωρούν περίπου 5%. Τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ προβλέπεται να ανέλθουν στα 50 εκατ. ευρώ.

Μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες και το σημερινό αρνητικό ξεκίνημα, αντίδραση έδωσε και η μετοχή της ΔΕΗ που μετά τις 12.27 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Δεν θα ξεπεράσουν το 5% οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2013 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS παρά το γεγονός ότι η συνισταμένη άποψη των αναλυτών μιλάει για μία μέση αύξηση της τάξης του 8%. Οι προβλέψεις του οίκου μιλούν για κύκλο εργασιών της τάξης των 6,39 δισ. Ευρώ, κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 310 εκατ. Ευρώ και καθαρά κέρδη 34 εκατ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά διαπραγματεύεται η μετοχή της ΔΕΗ 51 φορές τα κέρδη της.
“Με βάση πρώτον τη σχέση καθαρού χρέους (ND) προς κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώνεται στο 4,5, δεύτερον την αδύναμη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα και τρίτον την έκθεση της Επιχείρησης στις επιβαρύνσεις από το διοξείδιο του θείου (CO2) η αξία της μετοχής προσδιορίζεται στα 6,6 ευρώ” αναφέρει ο οίκος.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτών προσήμων συνέχεια στην Ασία, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street λαμβάνοντας ώθηση από τα αποτελέσματα της Hewlett-Packard.

Το Δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας ανήλθε στο 122,5% του ΑΕΠ της Χώρας το 2012, ξεπερνώντας το 120% που προέβλεπαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Πορτογαλίας.

Κατά 0,6% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2-12, όπως επιβεβαίωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Στην τελική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ, επιβεβαιώνεται επίσης ότι σε ετήσια βάση το Γερμανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μείωση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2%. Ωστόσο, η Γερμανία κατέγραψε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα ανέρχεται στο 0,2% του ΑΕΠ.

Στο 107,4 ενισχύθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία, επίπεδο πολύ υψηλότερο από τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές έβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 105. Τον προηγούμενο μήνα περιοριζόταν στο 104,3.

Ζημιές άνω των 19 δισ. ευρώ, τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στην Ισπανική Επιχειρηματική ιστορία, αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη Πέμπτη η Bankia. Μεγάλη μερίδα των ζημιών-ρεκόρ της Τράπεζας οφείλονται στην πρόβλεψη 12 δισ. ευρώ που ενέγραψε στο δ' τρίμηνο λόγω της μεταφοράς στοιχείων ενεργητικού στην Ισπανική “bad bank” με τεράστιο discount.

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν και σε ότι αφορά την Ευρωζώνη, ανάκαμψη δεν προβλέπεται πριν το 2014. Συγκεκριμένα, η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2013, που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση για έναν χρόνο περισσότερο από το προβλεπόμενο. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι πιο απαισιόδοξη από αυτήν του ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει ύφεση 0,2% για φέτος στην Ευρωζώνη.

Σε σημαντική αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της Κυπριακής οικονομίας, για το 2013, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις. Τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την Κύπρο παραμένουν σημαντικοί τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και από την εγχώρια οικονομία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,5% έναντι συρρίκνωσης 2,3% που ανέμενε στις Φθινοπωρινές της προβλέψεις ενώ για το 2014, η συρρίκνωση προβλέπεται να ανέλθει στο 1,3% από 1,7% που ανέμενε το Φθινόπωρο.

Τα Κράτη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θέλουν η διάσωση της Κύπρου να γίνει υπό τον όρο ότι οι τράπεζες της χώρας και ενδεχομένως και οι Ρώσοι πελάτες τους, θα μοιραστούν το κόστος, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό θα μπορούσε να “τρομάξει” του επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Handelsblatt”. Η Γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η Γερμανία πιέζει ώστε το “bail in” να περιλαμβάνει και τους ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης 17,5 δισ. ευρώ της Κύπρου, προσθέτοντας ότι “η πιο ριζοσπαστική επιλογή συμπεριλαμβάνει τη χρήση των καταθέσεων των Ιδιωτικών Τραπεζών της Κύπρου”.

Εν τω μεταξύ, νέες πληροφορίες, σε σχέση με τα σενάρια της Pimco και τις ανάγκες της κάθε Τράπεζας δημοσίευσε το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων. Από αυτά προκύπτει ότι οι ανάγκες της CPB και της Τρ. Κύπρου είναι σχεδόν ίδιες, τόσο στο βασικό όσο και στο ακραίο σενάριο. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, με βάση το βασικό σενάριο της Pimco οι ανάγκες ανέρχονται σε 5,98 δισ. ευρώ και με βάση το ακραίο σε 8,86 δισ. ευρώ.

Η "διευκολυντική" νομισματική πολιτική θα παραμείνει σε ισχύ για "πολύ καιρό", δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve of St. Louis James Bullard προσθέτοντας ότι “η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα υποχωρεί". Μιλώντας στο CNBC ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή των αυτόματων περικοπών στις δαπάνες του Ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα έχει "μικρές επιπτώσεις" στην οικονομία.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η έλλειψη εγχώριων ειδήσεων και η απροθυμία της Αγοράς να αυξήσει το ρίσκο σημαντικά πάνω από τα επίπεδα των 1000 μονάδων, οδήγησε σε μια δυνατή διόρθωση την εβδομάδα που πέρασε έχοντας σαν αφορμή την πίεση που εκδηλώθηκε στις ξένες Αγορές αλλά και την δημοσίευση του επενδυτικού πλάνου του ΟΠΑΠ το οποίο παρουσίαζε αρνητικές αποκλίσεις από το μέσο όρο των εκτιμήσεων της Αγοράς, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Είναι λογικό σε μια χρηματιστηριακή Αγορά που κινείται ανοδικά επί έξι συνεχόμενους μήνες η πιθανότητα κάποιας σημαντικής κατοχύρωσης κερδών να αυξάνει, όσο οι μετοχές συνεχίζουν να κινούνται συνεχώς σε νέα τοπικά υψηλά δεκάδων μηνών χωρίς την κατάλληλη ροή νέων.

Τα δεδομένα της οικονομίας σε αυτό το εξάμηνο μπορεί να βελτιώθηκαν σε κάποιο βαθμό (έλλειμμα, επιστροφή καταθέσεων, εξαγωγές) ωστόσο οι οθόνες των τερματικών “έτρεξαν” περισσότερο από όσο ενδεχομένως θα επέτρεπε ο ορίζοντας νέων που έχει μπροστά της η Ελληνική οικονομία.

Η διόρθωση που ξεκίνησε τρεις μονάδες πριν το φετινό υψηλό έτους, ήρθε να υπενθυμίσει ότι οι Αγορές χρειάζονται ειδήσεις για να κινηθούν και όταν αυτές αργούν τότε οι αφορμές αναζητούνται σε εξωτερικούς λόγους, πολλές φορές και με μια δόση βραχυπρόθεσμης υπερβολής.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο επόμενος μήνας δεν φέρει ουσιαστικά νέα από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ή την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, η Αγορά θα χάσει την δυναμική που έχει χτίσει από το περυσινό Καλοκαίρι και θα μπει εκ νέου σε ταλαιπωρίες το οποίο -στην καλύτερη περίπτωση- θα μεταφραστεί σε συρρίκνωση των ημερήσιων τζίρων κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Όπως και να έχει, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι εταιρικές ανακοινώσεις θα δώσουν κάποια εναύσματα αναδιαρθρώσεων στα χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν την Ελληνική Αγορά, η βασική τάση όμως θα προέλθει από τις εξελίξεις στα βασικά μέτωπα που αναφέρθηκαν.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε μετά από συσσώρευση σε ένα εύρος 45 μονάδων χρονικής διάρκειας τριών εβδομάδων, το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων αντιδρώντας ανοδικά λίγο χαμηλότερα από το κλείσιμο τιμών του Ιανουαρίου. Ο κινητός μέσος των 30 ημερών διασπάσθηκε καθοδικά για λίγες ώρες συνεδρίασης, καθώς η αντίδραση της Παρασκευής επανέφερε οριακά υψηλότερα την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη.

Το κλείσιμο της εβδομάδας έφερε τον Γενικό Δείκτη σε ένα ιδιαίτερα κομβικό τεχνικό σημείο κοντά στο μέσον του καναλιού τάσης που έχει στήριξη τις 950 μονάδες και αντίσταση τις 1070 θέτωντας τα αντανακλαστικά της Αγοράς σε αυξημένη εγρήγορση.

Αν και η πίεση που εκδηλώθηκε την Πέμπτη αναχαιτίστηκε μερικώς την Παρασκευή, θα ήταν αρκετά πρόωρο να εξαχθεί ένα συμπέρασμα ολοκλήρωσης της διόρθωσης, καθώς τα στενά περιθώρια με τα σχετικά σήματα πώλησης μπορούν εύκολα να μεταβάλλουν την βραχυπρόθεσμη εικόνα.

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 27/2 θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που προέκυψαν από την ανταλλαγή των μετοχών της Eurobank. Ακόμα την Τρίτη 26/2 αναμένονται οι ανακοινώσεις αναδιάρθρωσης των δεικτών του Eurostoxx όπου υπάρχει και Ελληνικό ενδιαφέρον λόγω πιθανής εισόδου του ΟΤΕ.
 
Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων την Τρίτη θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης η εταιρεία Φουρλής, μετά την λήξη της συνεδρίασης, ενώ την Πέμπτη 28/2 θα ανακοινώσει πριν το άνοιγμα ο ΟΤΕ και μετά το τέλος της συνεδρίασης τα Ελληνικά Πετρέλαια, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.


Tι λέει η Ευρωπαική Επιτροπή για Ελλάδα

Επιστρέφοντας στα δικά μας, επί τα χείρω αναθεωρεί τις προβλέψεις για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς στην Χειμερινή της έκθεση προβλέπει ότι το 2013 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,4% και η ανεργία στο 27%.

Στην έκθεση του Σεπτεμβρίου εκτιμούσε πως η ύφεση θα περιορίζονταν στο 4,2% και η ανεργία στο 24%. Αντιθέτως, εκτιμά πως το χρέος το 2012 διαμορφώθηκε στο 161,6% έναντι του 176,7% που προέβλεπε στην περυσινή της έκθεση, ενώ το 2013 θα ανέλθει σε 175,6% έναντι του 188,4% που προέβλεπε προηγουμένως. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του, στην έκθεση του Ιανουαρίου, προβλέπει ότι φέτος η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι 4,2%, ο πληθωρισμός στο -0,6% και η ανεργία στο 26,6%.

Περιθώριο ανόδου 7-11% βλέπει για την Ελληνική Αγορά η Piraeus Sec., σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πιθανοί καταλύτες που μπορούν να την οδηγήσουν έως και 63% υψηλότερα. Από την άλλη, τονίζει ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, έχει αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό η μείωση του ρίσκου εξόδου της Χώρας από το ευρώ.

Οι καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν υψηλότερα την Αγορά είναι μια περαιτέρω μείωση των ομολογιακών αποδόσεων, καθώς και βελτίωση των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη λόγω αναπτυξιακών προοπτικών.

Οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2013 είναι οι μετοχές των ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Folli Follie Group.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε έδωσε απώλειες 3,97% για τον Γενικό Δείκτη και 1,33% για τον Τραπεζικό, ενώ η μέση μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,2 εκατ. (+4,5%).

Από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 10,51% και ο Τραπεζικό απώλειες 18,85%.

“Αφήστε λίγες μονάδες ανοδικής αντίδρασης για τους βιαστικούς” συστήνουν οι συντηρητικοί επαγγελματίες του χώρου, που θεωρούν ότι το νέο σήμα επιβίβασης θα έλθει με κλεισίματα του FTSE25 υψηλότερα των 348 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 354 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το ταμπλώ του 25αρη, έξι είναι οι τίτλοι που, τελικά, έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-1,04%), ΟΠΑΠ (-4,93%), Εθνική (-0,98%), Πειραιώς (-0,73%), Coca-Cola (-0,51%) και Alpha Bank (-4,55%).

Από την “πράσινη πλευρά” τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΤΕ (+4,97%), Κύπρου (+4,35%), Ελλάκτωρα (+3,54%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος περίπου 32 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 972,05 (11.44) και υψηλό τις 1004,31 (17.06) και έκλεισε στις 1003,32 μονάδες με κέρδη 0,7%, ενώ ο τζίρος μειώθηκε στα 70 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (Coca-Cola, ΟΠΑΠ).

Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 25αρη, επιμένει ανοδικά το Πλαίσιο, συνεχίζεται η κινητικότητα στον Παρνασσό, σημαντικά κέρδη στον κλάδο Υγείας, από Ιασώ, Υγεία και Ιατρικό, λόγω του χαμηλότερου του αναμένου “κουρέματος” των παλαιών χρεών του Δημοσίου, ενώ με θετικό πρόσημο και χαμηλές συναλλαγές έκλεισε ο ΟΛΘ, παρά την διάψευση της εταιρείας στις φήμες που αναφερόντουσαν σε πιθανή επιστροφή κεφαλαίου.

Μάλλον πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις δείχνει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο Fourlis, που σήμερα αύξησε σημαντικά τον όγκο συναλλαγών. Κέρδη 0,5 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο, αλλά και ζημιές ύψους 11 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης 2012 περιμένει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας.

Η IBG, η οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 2,9 ευρώ για την μετοχή, προβλέπει βελτίωση των περιθωρίων EBITDA κατά 140 μονάδες βάσης και EBITDA ύψους 8,9 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο. Τα έσοδα της εταιρείας αναμένεται να ανέλθουν στα 119,8 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση.


-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με σημαντικές πιέσεις και έκλεισε με θετικό πρόσημο, όμως η μεταβλητότητα δεν φάνηκε να ευνοεί τον όγκο συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να αναρριχώνται στα 43.218 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη τήρησε σαφώς επιφυλακτικότερη στάση, με αποτέλεσμα το premium να συρρικνωθεί στις 0,25%.

Καμία ουσιαστική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.527, τιμή εκκαθάρισης 336) κινήθηκαν μεταξύ 327 και 337,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (22.000 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11.365), Alpha Bank (10.596), Πειραιώς (1.627), ΟΠΑΠ (5.808), ΟΤΕ (5.351), MIG (792), Μυτιληναίο (500), ΔΕΗ (2.543), Intralot (510), ΓΕΚ (888), Κύπρου (927), Ελλάκτωρα (410), Motor Oil (249), Jumbo (196), Ελ. Πετρέλαια (452), Βιοχάλκο (156), Σιδενόρ (104), Coca-Cola (108), ΕΧΑΕ (377).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap αμετάβλητη στο 41%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μένει ισχνό, καθώς μόλις 531 δικαιώματα άλλαξαν χέρια σήμερα (407 calls και 124 put).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (8.922.006 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v