Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,06% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η θετική μέση απόδοση του συνόλου της αγοράς των Α/Κ κατά 0,23% δεν κατάφερε να απορροφήσει τις εξαγορές μεριδίων, με αποτέλεσμα το σύνολο του Ενεργητικού να καταγράψει μικρές απώλειες -0,06%.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 20/12/2016

Ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμη, μόλις μιας ημέρας, ήταν η θετική συμπεριφορά των επενδυτών ως προς τον Θεσμό των Α/Κ σε επίπεδο συμμετοχής μεριδίων. Εχθές η αγορά των Α/Κ ξαναγύρισε στο γνωστό φετινό της μοτίβο των εκροών κεφαλαίων και μάλιστα στον ίδιο έντονο ρυθμό που παρατηρείται σε όλο τον Δεκέμβριο. Η φθίνουσα πορεία των μεριδίων την Τρίτη ήταν και πάλι αξιοσημείωτη, ανήλθε σε -0,11% και αντιστοιχεί σε υψηλές εκροές αξίας 7,756 εκατ. €.

Η θετική μέση απόδοση του συνόλου της αγοράς των Α/Κ κατά 0,23% δεν κατάφερε να απορροφήσει τις εξαγορές μεριδίων, με αποτέλεσμα το σύνολο του Ενεργητικού να καταγράψει μικρές απώλειες -0,06% και να διαμορφωθεί στα 6,429 δις €. Οι ετήσιες απώλειες του Ενεργητικού αγγίζουν το -11,19% και προέρχονται εξ ολοκλήρου από εξαγορές μεριδίων, που έχουν πλέον πάρει διαστάσεις και ανέρχονται σε -12,40% Ακόμη όμως μεγαλύτερες διαστάσεις έχει πάρει η αξία των εξαγορασθέντων μεριδίων, που πλέον σε ετήσια βάση κυμαίνονται σε 1,009 δις €.

Σε επίπεδο ημερήσιας μέσης απόδοσης οι 18 από τις 20 κατηγορίες Α/Κ κινήθηκαν ανοδικά. Οριακά αρνητικό πρόσημο είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,09% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,07%. Σε μέσο θετικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναδυομένων Αγορών με 0,88%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,82% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,67%. Όλες οι κατηγορίες των Α/Κ που δραστηριοποιούνται στα ομόλογα εξωτερικού έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Στο αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών τα μέγιστα συνέβαλαν οι κατηγορίες των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με εξαγορές αξίας 4,433 εκατ. €, τα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 2,928 εκατ. €, και τα Μικτά Α/Κ με 1,074 εκατ. €. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας συνέχισαν τη φθίνουσα πορεία των μεριδίων τους με εξαγορές αξίας 355 χιλ. € και 100 χιλ. € αντιστοίχως. Στον αντίποδα, εισροές αξίας 2,678 εκατ. € στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και στα Funds of Funds Ομολογιακά με 379 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v