Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,02% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 21/12/2016

Το κουραστικό και ιδιαίτερα στενάχωρο μοτίβο του φετινού Δεκεμβρίου συνεχίστηκε και εχθές: υψηλές απώλειες μεριδίων και μεγάλες εκροές κεφαλαίων. Το γεγονός ότι το Ενεργητικό των Α/Κ διατηρείται εντός του εύρους των 6,400 – 6,500 δις € οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις αποδόσεις που απορροφούν (όσο μπορούν) τις εξαγορές των επενδυτών.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Τετάρτης, η αγορά των Α/Κ έκλεισε οριακά ανοδικά κατά 0,02% και διαμορφώθηκε στα 6,430 δις €. Η φθίνουσα πορεία των μεριδίων κατά -0,11% χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα έντονη και αντιστοιχεί σε υψηλές εκροές κεφαλαίων συνολικής αξίας 9,966 εκατ. €. Η ανοδική κίνηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων οφείλεται αποκλειστικά στην οριακά μέση θετική απόδοση 0,03% των κατηγοριών των Α/Κ και ειδικότερα εκείνων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Πράγματι, οι κατηγορίες που αποτελούν το 1/3 του Ενεργητικού επέτυχαν υψηλά θετικά μέσα πρόσημο και ο Θεσμός κατάφερε να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα του Ενεργητικού. Τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα 30 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έκλεισαν με μέση ανοδική εξέλιξη καθαρών τιμών 1,20%. Ομοίως τα Μικτά Α/Κ με 0,30% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,22%. Σε θετική μέση απόδοση ξεχώρισαν επίσης τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,33%. Από τις 12 κατηγορίες Α/Κ που έκλεισαν με μέση αρνητική απόδοση, τις σημαντικότερες απώλειες είχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,69%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,53% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,32%.

Καμία κατηγορία Α/Κ δεν κατέγραψε σοβαρό όγκο εισροών με αποτέλεσμα το ισοζύγιο των εισροών/εκροών να είναι «έρμαιο» των ρευστοποιήσεων από τους μεριδιούχους. Σε εξαγορές μεριδίων ξεχώρισαν οι κατηγορίες των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,739 εκατ. €, των συγγενών Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,269 εκατ. € και των Ομολογιακών Α/Κ μη Κρατικών Επενδυτικής Διαβάθμισης με 1,478 εκατ. €. Συνέχεια εκροών για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 445 χιλ. € και 183 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v