Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,02% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Το Ενεργητικό κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,02% και διαμορφώθηκε στα 6,406 δισ. €.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 23/12/2016

Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, έκλεισε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της προ-παραμονής των Χριστουγέννων.

Το Ενεργητικό κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,02% και διαμορφώθηκε στα 6,406 δισ. €. Το θετικό γεγονός της ημέρας ήταν ότι παρά την μικρή υποχώρηση -0,03% των μεριδίων, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν θετικό και έκλεισε με συμμετοχές αξίας 4,633 εκατ. €.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τις τρεις εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη του έτους ο Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας ως προς την αρνητική στάση των επενδυτών που προέβησαν σε υψηλές εξαγορές μεριδίων. Η περασμένη Παρασκευή ήταν δεύτερη ημέρα στη διάρκεια του μήνα που ο Θεσμός είχε εισροές κεφαλαίων.

Οι κατηγορίες που οδήγησαν στο θετικό ισοζύγιο ήταν τα Funds of Funds Μικτά με εισροές αξίας 9,610 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,966 εκατ. €. Θα πρέπει, όμως, να διευκρινίσουμε – για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς – ότι οι συμμετοχές αυτές έλαβαν χώρα μόνον από μία ΑΕΔΑΚ, την ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT, στα 5 νέα της Α/Κ που δραστηριοποιήθηκαν εντός του Δεκεμβρίου.

Επίσης οριακές συμμετοχές μεριδίων αξίας 187 χιλ. € είχαν και τα Μικτά Α/Κ. Σε εκροές κεφαλαίων πρωτοστάτησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,306 εκατ. €. Η εν λόγω κατηγορία άλλωστε είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής του τελευταίου μήνα του έτους, λόγω των ισχυρών εξαγορών που έχει υποστεί. Σε εξαγορές μεριδίων ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,441 εκατ. €.

Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής σε όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω της συνεχής υποχώρησης των μεριδίων και της υψηλής αξίας των εκροών. Επίσης σημαντικές ημερήσιες εκροές κατέγραψαν και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,475 εκατ. €. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας συνέχισαν συνεχίζουν να μην μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μεριδιούχων (όπως μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του β’ εξαμήνου) και κατέγραψαν εξαγορές αξίας 274 χιλ. €.

Σε επίπεδο αποδόσεων δεν υπήρξαν σημαντικές αυξομειώσεις και τελικά το σύνολο της αγοράς των Α/Κ, παρά την ανομοιογένειά τους, έκλεισε οριακά αρνητικά κατά -0,03%.

Την υψηλότερη θετική μέση απόδοση είχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,08% και την περισσότερο αρνητική τα 13 Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσόμενων Αγορών με -0,45%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v