Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,06% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Το Ενεργητικό σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,06% και διαμορφώθηκε στα 6,410 δις €.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 27/12/2016

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εντός της εορταστικής περιόδου και η συναλλακτική δραστηριότητα εκ μέρους των μεριδιούχων είναι σχετικά περιορισμένη, ο ρυθμός υποχώρησης των μεριδίων συνεχίζει τον έντονο ρυθμό που παρατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Αναλυτικότερα εχθές η μείωση των μεριδίων ανήλθε σε -0,08% και αντιστοιχεί σε υψηλές ημερήσιες εκροές αξίας 5,742 εκατ. €. Το Ενεργητικό σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,06% και διαμορφώθηκε στα 6,410 δις €.

Η αυξητική κίνηση του Ενεργητικού οφείλεται και πάλι αποκλειστικά και μόνον στις θετικές αποδόσεις που κατέγραψαν τα Α/Κ και απορρόφησαν την αξία των εκροών. Η μέση απόδοση του συνόλου της αγοράς των Α/Κ ανήλθε σε 0,13%, παρά την ανομοιογένεια των κατηγοριών των Α/Κ. Μόνον 3 από τις 20 κατηγορίες έκλεισαν με αρνητικό μέσο πρόσημο, το οποίο μάλιστα ήταν οριακό.

Σε θετική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,77%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,69% και τα Μικτά Α/Κ με 0,25%.

Σε επίπεδο εισροών/εκροών το αρνητικό ισοζύγιο ήταν αναμενόμενο καθώς μόνον τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και τα Μικτά Α/Κ είχαν συμμετοχές μεριδίων αξίας 985 χιλ. € και 325 χιλ. €. αντιστοίχως. Σε αξία εξαγορασθέντων μεριδίων ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,920 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 1,749 εκατ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,443 εκατ. €.

Δύο εργάσιμες ημέρες πριν το τέλος του έτους ο Θεσμός των Α/Κ μετρά απώλειες Ενεργητικού σε ετήσια βάση της τάξεως του -11,44%. Κύρια και μοναδική αιτία των απωλειών οι συνεχείς εξαγορές μεριδίων που σε ετήσια βάση η υποχώρησή τους ανέρχεται σε -12,75% (ακριβώς όπως το είχαμε προβλέψει προ διμήνου). Οι ετήσιες εκροές κεφαλαίων είναι πολύ υψηλές και αγγίζουν τα 1,035 δις €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v