Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,26% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός, ότι η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων, προήλθε τόσο από την θετική μέση απόδοση της αγοράς, όσο και από την αυξητική τάση των μεριδίων κατά 0,02%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 2/6/2017

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το Ενεργητικό κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,26% και διαμορφώθηκε στα 6,832 δις €. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός, ότι η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων, προήλθε τόσο από την θετική μέση απόδοση της αγοράς (που κυμάνθηκε στο 0,23%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ), όσο και από την αυξητική τάση των μεριδίων κατά 0,02%. Αναλυτικότερα, το ισοζύγιο εισροών/εκροών σημείωσε έντονη ημερήσια θετική αξία, που κυμάνθηκε στα 5,678 εκατ. €.

Στο σύνολο τους, οι κατηγορίες των Α/Κ είχαν ανοδικό μέσο πρόσημο απόδοσης, πλην μίας που έκλεισε με απώλειες και μίας που παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση θετική κίνηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,77%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,45% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών (μαζί με τα Funds of Funds Μετοχικά) με 0,40%. Μέσο αρνητικό πρόσημο απόδοσης κατέγραψαν μόνον τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή, που κινήθηκε στο -0,17%.

Συναλλακτική κίνηση υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών, όπου τελικά υπερίσχυσε η αξία των συμμετοχών έναντι των εξαγορών. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,303 εκατ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 2,608 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 1,359 εκατ. €. Στον αντίποδα, την υψηλότερη αξία εκροών είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 884 χιλ. €, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 342 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 120 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, κατέγραψαν νέες εκροές, αξίας 146 και 73 χιλ. €, αντιστοίχως.

Σε μερίδιο αγοράς, ως προς το Ενεργητικό, πρώτα παραμένουν – με απόσταση – τα Μικτά Α/Κ με 18,21% και ακολουθούν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 13,23% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 11,41%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v