Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή υποχώρηση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν αρνητικό κατά -0,28%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 6/6/2017

Η συσσώρευση του Ενεργητικού περί των 6,8 δις € συνεχίζεται: στη διάρκεια της Τρίτης τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Θεσμού των Α/Κ υπέστησαν μικρή υποχώρηση και διαμορφώθηκαν στα 6,816 δις €. Ο ρυθμός των μεριδίων, παρά το γεγονός ότι ήταν πτωτικός -0,02%, δεν αντιστοιχεί σε εκροές. Αντιθέτως, η αγορά έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, που εχθές ανήλθε σε 1,391 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν αρνητικό κατά -0,28%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 17 έκλεισαν με απώλειες, οι 2 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,20%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,03%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,87% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,75%. Σε αντιδιαστολή, με θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης έκλεισαν μόνον το ένα Ομολογιακό Α/Κ με Κρατικούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών, με 0,40%, και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,07%.

Η συναλλακτική δραστηριότητα των μεριδιούχων ήταν αρκετά περιορισμένη, αλλά με θετική ψυχολογία επένδυσης. Το ισοζύγιο εισροών/εκροών ξεπέρασε σε αξία το ένα εκατ. €, μόνον στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (εισροές, αξίας 1,108 εκατ. €). Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 622 χιλ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 468 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 188 χιλ. €.

Στον αντίποδα, σε αξία εκροών ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 526 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 245 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν νέες εξαγορές αξίας 191 χιλ. €, ενώ το ισοζύγιο των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας παρέμεινε αμετάβλητο.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικές, ως προς ποια θα είναι τελικά η κατεύθυνση του Ενεργητικού των Α/Κ.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v