Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος 0,11% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Tο Ενεργητικό σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο 0,11% και διαμορφώθηκε στα 6,654 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά κατά -0,01% και αναλογούν σε ρευστοποιήσεις μικρής αξίας 1,935 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 24/8/2017

Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές η πορεία του Ενεργητικού των Α/Κ εξαρτάται άμεσα από την συμπεριφορά των Μικτών Α/Κ, Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας και Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας. Μέχρι τα τέλη του 2016 οι εν λόγω κατηγορίες κατείχαν σε μερίδιο αγοράς το ένα τρίτο της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Το μερίδιο αγοράς τους είχε συρρικνωθεί σε αυτά τα επίπεδα τα τελευταία έτη λόγω των αρνητικών αποδόσεων και των σημαντικών εκροών που είχαν υποστεί. Παρά τη συρρίκνωσή τους, οι οποιεσδήποτε εξελίξεις στα Ελληνικά δρώμενα επηρέαζαν το μέγεθος της αγοράς των Α/Κ, καθώς τα Ενεργητικά τους συνέχιζαν να αποτελούν σημαντικό τμήμα των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Στην διάρκεια του 2017, το μερίδιο αγοράς των τριών κατηγοριών έχει αυξηθεί πλέον σε 40% περίπου. Αυτό έχει συμβεί λόγω των υψηλών αποδόσεων που έχουν σημειώσει, λόγω των εισροών, αλλά και λόγω της σημαντικής μείωσης του μεριδίου αγοράς άλλων κατηγοριών (κυρίως των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και των Σύνθετων Α/Κ Ειδικού Τύπου). Ειδικότερα, μόνον τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (από τις τρεις κατηγορίες) έχουν ακόμη εκροές αξίας 7,199 εκατ. € - οι οποίες έχουν υπερκαλυφθεί από τις αποδόσεις. Τα Μικτά Α/Κ έχουν εισροές αξίας 9,659 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 5,464 εκατ. €.

Αναφέραμε τα παραπάνω καθώς η συναλλακτική αδράνεια των τελευταίων ημερών (λόγω Αυγούστου), έχει δώσει κυρίαρχη θέση στην αντίδραση της αγοράς των Α/Κ σε σχέση με τις αποδόσεις των Ελληνικών μετοχικών και ομολογιακών τίτλων. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση του Ενεργητικού περί των 6,65 δις €, ανάλογα με τις καθημερινές αυξομειώσεις του ΓΔ του ΧΑ περί των 830 μονάδων και των ομολογιακών spreads.

Ομοίως, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, το Ενεργητικό σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο 0,11% και διαμορφώθηκε στα 6,654 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά κατά -0,01% και αναλογούν σε ρευστοποιήσεις μικρής αξίας 1,935 εκατ. €, που οφείλονται στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθέσιμων Βραχ. Διάρκειας (2,464 εκατ. €).

Οι εισροές στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 501 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 228 χιλ. €, απλώς μείωσαν την αξία του αρνητικού ισοζυγίου.

Η μέση απόδοση της αγοράς είχε θετικό πρόσημο 0,11% ενώ σε μέση άνοδο ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,86% και τα 12 Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,75%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v