Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Μικρή υποχώρηση 0,06% στα υπό διαχείριση κεφάλαια την Παρασκευή

Στη διάρκεια της Παρασκευής η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε ανεπαίσθητη υποχώρηση -0,06% και διατηρήθηκε στα επίπεδα των 6,650 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 25/8/2017

Η συσσώρευση του Ενεργητικού και η συναλλακτική «νιρβάνα» στην αγορά των Α/Κ καλά κρατούν, όπως άλλωστε και στην Ελληνική μετοχική και ομολογιακή αγορά.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Παρασκευής η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε ανεπαίσθητη υποχώρηση -0,06% και διατηρήθηκε στα επίπεδα των 6,650 δις €. Παρά την «αδράνεια» των μεριδιούχων, η αγορά σημείωσε αισθητές εκροές αξίας 2,919 εκατ. € (λόγω ρευστοποιήσεων σε μία συγκεκριμένη κατηγορία), με αποτέλεσμα τα μερίδια να μειωθούν κατά -0,02%.

Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, τόσο στην Ελληνική, όσο και στις διεθνείς αγοράς, από πλευράς αποδόσεων. Η μέση απόδοση του συνόλου της αγοράς ήταν σχεδόν αμετάβλητη – θετικό πρόσημο 0,02% -, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 8 με απώλειες και δύο παρέμειναν αμετάβλητες. Σε μέση άνοδο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,46%, τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 0,17% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,11%. Στον αντίποδα, η μέση υποχώρηση των καθαρών τιμών κινήθηκε σε ιδιαίτερα στενό εύρος: από -0,12% (Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας) έως και -0,01% (Μετοχικά Α/Κ Αμερικής).

Το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ουσιαστικά οφείλεται στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, που υπέστησαν ρευστοποιήσεις αξίας 3,001 εκατ. €. Ακολούθησαν σε απόσταση τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 258 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 114 χιλ. €. Οι κατηγορίες που είχαν συναλλαγές ανεκτής θετικής αξίας ήταν τα A/K Διαχείρισης Διαθεσίμων με 345 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 203 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν εισροές πολύ μικρής αξίας, 161 και 54 χιλ. €, αντιστοίχως.

Από την αρχή του έτους, η άνοδος του Ενεργητικού κυμαίνεται στο 3,57%, ενώ σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται τα μερίδια, με πτώση -2,05%. Οι εκροές, με αργό, αλλά καθημερινό ρυθμό, επεκτείνονται και πλέον ανέρχονται σε 197,790 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v