Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατέγραψε ανεπαίσθητες απώλειες -0,02% και διαμορφώθηκε στα 6,609 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 29/3/2018

Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις ως προς το Ενεργητικό και τα μερίδια έκλεισε η τελευταία ημερολογιακά εργάσιμη ημέρα του α’ τριμ. για την αγορά των Α/Κ. Αναλυτικότερα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατέγραψε ανεπαίσθητες απώλειες -0,02% και διαμορφώθηκε στα 6,609 δις €. Τα μερίδια ενισχύθηκαν κατά 0,01%, αλλά δεν αντιστοιχούν σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, καθώς υπήρξαν οριακές ρευστοποιήσεις αξίας 830 χιλ. €.

Το πιο σημαντικό γεγονός της ημέρας, ήταν η αύξηση του συνολικού αριθμού των Α/Κ, από 283 σε 285. Αυτό συνέβη με την έναρξη δύο νέων επενδυτικών προϊόντων, τα EUROXX HELLENIC RECOVERY BALANCED FUND (I) και (R), υπό της σκέπη διαχείρισης της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΜ ΑΕΔΑΚ, στην κατηγοριών των Μικτών Α/Κ.

Η μέση απόδοση της αγοράς σημείωσε θετικό πρόσημο 0,38%. Από το σύνολο των 20 κατηγοριών, οι 17 έκλεισαν με κέρδη, οι 2 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Παραφωνία στην ημέρα της ανοδικής κίνησης των καθαρών τιμών, ήταν τα Α/Κ που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ, δηλ. τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη, που υπέστησαν μέσες απώλειες -1,32% και -1,01%, αντιστοίχως. Στον αντίποδα, σημαντική μέση άνοδο για τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 2,06%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,59% τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,26%.και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 1,12%.

Παρότι υπήρξε κινητικότητα στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ, θα χαρακτηρίζαμε τη συμπεριφορά των μεριδιούχων ως αδρανή. Η συναλλακτική αξία ήταν χαμηλή, η δε επενδυτική διάθεση προς μικτή. Σε αξία εισροών ξεχώρισαν τα Μικτά Α/Κ με 426 χιλ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 382 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 240 χιλ. €. Οι υψηλότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 751 χιλ. €, στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 507 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 381 χιλ. €.

Τα Funds of Funds Μικτά, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ανέβασαν το μερίδιο αγοράς τους έναντι του Ενεργητικού σε διψήφια νούμερα (10,01%) και πλέον βρίσκονται πίσω από τα Μικτά Α/Κ (20,23%), τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (12,25%), τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (12,22%) και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (10,30%).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v