Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχεδόν αμετάβλητο το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Το Ενεργητικό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 6,609 δις €, όπως σχεδόν αμετάβλητα ήταν και τα μερίδια

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 30/3/2018

Με κλειστές τις αγορές λόγω καθολικού Πάσχα, δεν υπήρξε ουσιαστική αυξομείωση στα πρωτογενή στοιχεία της αγοράς των Α/Κ. Το Ενεργητικό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 6,609 δις €, όπως σχεδόν αμετάβλητα ήταν και τα μερίδια. Το ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν οριακά θετικό κατά 558 χιλ. € (από εναπομείναντες εκκαθαρίσεις συναλλακτικών πράξεων).

Τελικά το Α΄ τρίμ. του 2018 έκλεισε με ποσοστιαία υποχώρηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά -0,72%, ως προς την αρχή του έτους. Στα συν, όμως, του τριμήνου καταγράφεται η συμπεριφορά των μεριδιούχων καθώς α) τα μερίδια διατήρησαν την ανοδική τους πορεία με 1,67% (υψηλά έτους στις 27/3 με 1,70%), που αντιστοιχούν σε σημαντικές εισροές 56,795 εκατ. €., β) στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων συνεχίζονται αμείωτες οι συμμετοχές (95,849 εκατ. €), ενώ στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας οι ρευστοποιήσεις (70,367 εκατ. €), κινητικότητα που καταδεικνύει εμπιστοσύνη ως προς τα Ελληνικά δρώμενα και με γ) παράλληλες έντονες εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (28,078 εκατ. €) – είχε να παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο πολλά έτη – όπως και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (12, 713 εκατ. €) – σε συνέχεια των υψηλών εισροών του τελευταίου τριμήνου του 2017.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το υπόλοιπο 9μηνο του έτους θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και ίσως ένα δεδομένο, που δεν είναι άλλο από την συνέχιση της μεταβλητότητας, που εφιστά αυξανόμενη προσοχή.

Πλην των προαναφερόμενων κατηγοριών, κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων παρατηρήθηκε στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου και στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης. Οι εν λόγω κατηγορίες είχαν αρνητικό ισοζύγιο, με ρευστοποιήσεις αξίας 21,611 και 20,224 εκατ. €, αντιστοίχως.

Υψηλές εισροές έλαβαν χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 40,329 εκατ. €. Ως αποτέλεσμα ήταν η κατηγορία να βρεθεί (για πρώτη φορά στην ιστορία της) στο club των 5 με διψήφιο μερίδιο αγοράς έναντι του Ενεργητικού, που δεν είναι άλλες από: τα Μικτά Α/Κ με 20,23%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 12,25%, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 12,23%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 10,30% και τα Funds of Funds Μικτά με 10,01%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v