Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή υποχώρηση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 σημείωσαν ζημιές, οι 3 οριακά κέρδη και οι υπόλοιπες 6 παρέμειναν αμετάβλητες (ένεκα αργιών).

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την 2/4/2018

Αργία λόγω του καθολικού Πάσχα είχαμε και την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συναλλαγές στα μερίδια των Α/Κ. Οι περισσότερες, όμως, αγορές – πλην Ευρώπης – λειτουργούσαν κανονικά, οπότε η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων επηρεάστηκε εξ ολοκλήρου από τις αποδόσεις.

Η πρώτη εργάσιμη ημέρα του β’ τριμ. ξεκίνησε με το «αριστερό» λόγω, κυρίως, των φόβων του εμπορικού πολέμου (και όχι μόνον). Ως αποτέλεσμα, η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ να είναι αισθητά αρνητική κατά -0,19% και να οδηγήσει το Ενεργητικό σε οριακή υποχώρηση -0,03%, που το διαμόρφωσε στα 6,608 δις €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 σημείωσαν ζημιές, οι 3 οριακά κέρδη και οι υπόλοιπες 6 παρέμειναν αμετάβλητες (ένεκα αργιών). Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -2,08%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,96% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,51%. Το οριακό θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης παρατηρήθηκε στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών.

Οι ΑΕΔΑΚ με την υψηλότερη θετική μεταβολή Ενεργητικού σε σχέση με την έναρξη του έτους είναι η ATHOS AM με 19,68% (θυμίζουμε ότι η εν λόγω ΑΕΔΑΚ είναι νεοσύστατη και το Ενεργητικό της είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα), η ALPHA ΑΜ ΑΕΔΑΚ με 5,73%, η TRITON AM ΑΕΔΑΚ με 5,04% και η 3K INVESTMENT PARTNERS ΑΕΔΑΚ με 4,61%. Σον αντίποδα, την μεγαλύτερη υποχώρηση Ενεργητικού στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουν υποστεί η ATTICA WEALTH MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ με -5,32%, η CPB AM ΑΕΔΑΚ με -5%, η EUROBANK AM ΑΕΔΑΚ με -3,74% και η ALPHA TRUST με -3,66%.

Η κατάταξη των τριών ΑΕΔΑΚ με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς έναντι του Ενεργητικού δεν έχει μεταβληθεί και είναι: η EUROBANK AM ΑΕΔΑΚ με 30,21% (μείωση σε σχέση την έναρξη του έτους -0,94), η ALPHA ΑΜ ΑΕΔΑΚ με 19,38% (αύξηση 1,19) και η ΑΕΔΑΚ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ με 16,80% (μείωση -0,19).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v