Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,17% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Στη διάρκεια της Τρίτης υπήρξε αυξητικός ρυθμός μεριδίων της τάξεως του 0,02%, που αντιστοιχεί σε ανοδικό ισοζύγιο εισροών/εκροών σημαντικής ημερήσιας αξίας 4,162 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 3/3/2018

Εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα για την αγορά των Α/Κ από την συμπεριφορά των μεριδιούχων. Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Τρίτης υπήρξε αυξητικός ρυθμός μεριδίων της τάξεως του 0,02%, που αντιστοιχεί σε ανοδικό ισοζύγιο εισροών/εκροών σημαντικής ημερήσιας αξίας 4,162 εκατ. €. Σε συνδυασμό με τις χθεσινές – ως επί το πλείστον – θετικές αποδόσεις το Ενεργητικό ενισχύθηκε κατά 0,17% και διαμορφώθηκε στα 6,619 δις €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς έκλεισε με κέρδη 0,18%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 15 επέτυχαν άνοδο, οι 4 απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση θετική κίνηση καθαρών τιμών επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,19%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,07% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,43%. Στον αντίποδα, σε μέση πτωτική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,21%, τα Funds of Funds Μικτά με -0,12% και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,10%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν αισθητή, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι διανύουμε τις ημέρες του Πάσχα. Παρά το γεγονός του υψηλού ανοδικού ισοζυγίου η συναλλακτική αξία ήταν σχετικά χαμηλή, με επενδυτική διάθεση μικτή προς θετική. Ο κύριος όγκος των συμμετοχών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 4,454 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 546 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 324 χιλ. €. Αντιθέτως, τις εντονότερες εκροές υπέστησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 521 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 416 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν ανεπαίσθητες εκροές αξίας 95 χιλ. €.

Μεταβολή υπήρξε στην κατάταξη των μεριδίων αγοράς έναντι του Ενεργητικού καθώς τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων βρέθηκαν στην δεύτερη θέση με 12,21%, ξεπερνώντας τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (12,20%). Τα Μικτά Α/Κ παρέμειναν στην πρώτη θέση με 20,25%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας στην τέταρτη με 10,35% και τα Funds of Funds Μικτά στην πέμπτη – ενισχύοντας περαιτέρω τα ποσοστά τους – με 10,06%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v