Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξηση 0,90% στο ενεργητικό των Αμοιβαίων την Πέμπτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες, οι 18 κατέγραψαν κέρδη και οι 2 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 5/3/2018

Το ανοδικό ξέσπασμα του ΧΑ και η επαναφορά του άνω των 800 μονάδων, η περαιτέρω υποχώρηση των spreads στα Ελληνικά ομόλογα και η παράλληλη αύξηση των μεριδίων, ήταν οι τρεις βασικοί παράγοντες που την Μεγάλη Πέμπτη οδήγησαν σε έντονη αύξηση του Ενεργητικού και την επιστροφή του σε θετικά επίπεδα 0,65% έναντι της έναρξης του έτους.

Αναλυτικότερα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κινήθηκε αυξητικά 0,90% και διαμορφώθηκε στα 6,700 δισ. €. Η ημερήσια αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 59,939 εκατ. €, οφείλεται (πρωτίστως) στη θετική μέση απόδοση της αγοράς 0,86% και (δευτερευόντως) στην άνοδο των μεριδίων 0,04%, που αντιστοιχούν σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 4,506 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες, οι 18 κατέγραψαν κέρδη και οι 2 παρέμειναν αμετάβλητες (Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Πρωταγωνιστές σε μέση ενίσχυση καθαρών τιμών ήταν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 2,35%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,30%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 2,18%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,55% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,51%.

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ημέρας, η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν σημαντική και με θετική επενδυτική ψυχολογία. Οι περισσότερες κατηγορίες είχαν χαμηλή συναλλακτική αξία, πλην των Funds of Funds Μικτών και των Ομολογιακών Α/Κ Διεθνών, που έκλεισαν με εισροές αξίας 2,783 εκατ. € και 1,606 εκατ. €, αντιστοίχως. Ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 384 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 242 χιλ. €.

Στον αντίποδα σε εκροές ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 266 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 231 χιλ. €. Οριακά αρνητικό ισοζύγιο για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με ρευστοποιήσεις αξίας 118 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v