Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,26% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Με κέρδη 0,30% κινήθηκε το μέσο πρόσημο απόδοσης της αγοράς, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 σημείωσαν άνοδο, οι 6 οριακές απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 18/4/2018

Κατά την διάρκεια της Τετάρτης το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ συνέχισε την ανοδική του πορεία με 0,26% και διαμορφώθηκε στα 6,771 δις €. Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων ήταν έντονα πτωτικός -0,17%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών έκλεισε με σημαντική αξία συμμετοχών της τάξεως των 4,197 εκατ. €.

Ο αριθμός των Α/Κ αυξήθηκε από 303 σε 305, λόγω της έναρξης δύο νέων επενδυτικών προϊόντων από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΜ ΑΕΔΑΚ, που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία των Μικτών Α/Κ (NBG International Funds FCP/Dynamic Asset Allocation A και B).

Με κέρδη 0,30% κινήθηκε το μέσο πρόσημο απόδοσης της αγοράς, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 σημείωσαν άνοδο, οι 6 οριακές απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση ενίσχυση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 2,09%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,96%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,77% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,60%. Το πρόσημο μέσης πτωτικής απόδοσης κινήθηκε σε στενό εύρος: από -0,13% (Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή) έως και -0,02% (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων).

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν μέτρια και σε πολλές κατηγορίες η συναλλακτική αξία επανήλθε σε χαμηλά επίπεδα. Η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται ως μικτή. Το υψηλό θετικό ισοζύγιο ουσιαστικά οφείλεται στις εισροές αξίας 6,714 εκατ. € στα Μικτά Α/Κ. Για να μην υπάρξει παραπλάνηση της αγοράς, επισημαίνουμε ότι σχεδόν το σύνολο των συμμετοχών υπήρξε στο νέο Α/Κ που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην κατηγορία από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΜ ΑΕΔΑΚ. Ακολούθησαν σε εισροές τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 336 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 100 χιλ. €.

Στον αντίποδα, σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,840 εκατ. €, τα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 716 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 338 χιλ. €.

Σε σχέση με την έναρξη του έτους το Ενεργητικό κινείται με θετικό πρόσημο 1,71%, ομοίως τα μερίδια με 1,60% και οι εισροές αγγίζουν τα 70,309 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v