Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,25% στο ενεργητικό των Αμοιβαίων την Τετάρτη

Από τις 20 κατηγορίες, οι 16 έκλεισαν με απώλειες και οι 4 με κέρδη. Η κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων, ναι μεν, ήταν έντονη σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, αλλά η συναλλακτική αξία ήταν χαμηλή.

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 11/4/2018

Δύο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας: α) η εκτίναξη του αριθμού των Α/Κ προς διαχείριση από 285 σε 303. Αυτό συνέβη λόγω της έναρξης 18 νέων Α/Κ από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΜ ΑΔΕΑΚ (κατά κύριο λόγο αφορούν βέβαια διαφορετικό class Α/Κ που ήδη υπήρχαν). Επίσης,, β) η συνέχιση των εισροών (παρά το γεγονός των γεωπολιτικών ανησυχιών – και όχι μόνο), καθώς ο ρυθμός μεριδίων ήταν ενισχυμένος 0,02% και αντιστοιχεί σε θετικό ισοζύγιο συμμετοχών/εξαγορών αξίας 1,804 εκατ. €.

Αντ΄ αυτού, το Ενεργητικό υπέστη μικρή υποχώρηση -0,29% και διαμορφώθηκε στα 6,690 δισ. €, λόγω των αρνητικών αποδόσεων των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους και κατέχουν ως κατηγορίες υψηλό μερίδιο αγοράς.

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν πτωτική -0,25% (τυχόν ύπαρξη οριακών αποκλίσεων μέσων αποδόσεων στο σημερινό μας σχόλιο ίσως έχει λάβει χώρα από την πολυπληθή έναρξη των Α/Κ). Από τις 20 κατηγορίες, οι 16 έκλεισαν με απώλειες και οι 4 με κέρδη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,67%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,05%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,85% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,61%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση ανοδική απόδοση επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,53% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,21%.

Η κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων, ναι μεν, ήταν έντονη σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, αλλά η συναλλακτική αξία ήταν χαμηλή. Η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται ως θετική. Ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 857 χιλ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 489 χιλ. € στα Funds of Funds Μετοχικά με 423 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 381 χιλ. €.

Αντιθέτως, σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 615 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 136 χιλ. €.

*ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

**Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v