Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,16% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Το χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν η αρνητική επενδυτική διάθεση στις περισσότερες κατηγορίες, γεγονός που δεν είχε συμβεί στην μέχρι τώρα διάρκεια του 2018.

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 16/4/2018

Με μικρή υποχώρηση -0,16% κινήθηκε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Παρασκευής και διαμορφώθηκε στα 6,704 δις €. Τα μερίδια σημείωσαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έντονη πτώση -0,10%, αλλά αντιστοιχούν σε ελεγχόμενο όγκο εκροών της τάξεως των 3,338 εκατ. €.

Το χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν η αρνητική επενδυτική διάθεση στις περισσότερες κατηγορίες, γεγονός που δεν είχε συμβεί στην μέχρι τώρα διάρκεια του 2018. Βέβαια, αυτό συνέβη με ιδιαιτέρως χαμηλή συναλλακτική αξία, σε μια χρονική στιγμή – μάλιστα - ανησυχίας λόγω του τι θα συνέβαινε στη Συρία. Εν κατακλείδι, λοιπόν, θα χαρακτηρίζαμε για άλλη μια φορά (εφέτος) την κινητικότητα των μεριδιούχων να λειτουργεί με υψηλό βαθμό ψυχραιμίας.

Ουσιαστικά το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται στις ρευστοποιήσεις αξίας 2,133 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας. Ακολούθησαν τα Funds of Funds Μικτά με 708 χιλ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 487 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 327 χιλ. €.

Οι εισροές ήταν πολύ χαμηλής αξίας, λόγω της αναμονής των γεγονότων του Σ/Κ. Μόνον τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή ξεχώρισαν με συμμετοχές 405 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 102 χιλ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 101 χιλ. €. Οριακές εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 29 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο (θετικό κατά 0,02%). Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 έκλεισαν με ζημιές, οι 9 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,82%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,53% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,14%. Στον αντίποδα, σε μέση ανοδική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,20%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,42% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,23%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v