Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,42% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν επίσης αρνητικό -0,23%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 2/7/2018

“Δυσάρεστη” ήταν η πρώτη ημέρα του Ιουλίου (και η έναρξη του β’ εξαμ.) για την αγορά των Α/Κ: το Ενεργητικό υπέστη σημαντική μείωση -0,42% και διαμορφώθηκε στα 6,559 δις €. Το πλέον στενάχωρο ήταν ότι η πτώση δεν προήλθε μόνον από αρνητικές αποδόσεις (σύνηθες το τελευταίο διάστημα), αλλά και από υψηλή αξία ρευστοποιήσεων, που άγγιξε τα 10,272 εκατ. € (και δεν προέρχεται, όπως θα δούμε παρακάτω, μόνον από τις κατηγορίες με Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων). Το αρνητικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αντιστοιχεί σε έντονη μείωση μεριδίων -0,07%.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν επίσης αρνητικό -0,23%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με ζημιές, οι 7 με (οριακά) κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών πρωτοστάτησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,20% (σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αποκοπή μερίσματος), τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,90%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,59% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,55%. Στον αντίποδα, πλην της θετικής μέσης απόδοσης των 2 Α/Κ Αμερικής με 0,40%, τα κέρδη των υπολοίπων κατηγοριών κινήθηκαν σε στενό εύρος: από 0,01% (Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Υψηλής Απόδοσης) έως και 0,20% (Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών).

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε σε όλες τις κατηγορίες, αλλά στις περισσότερες από αυτές ήταν μικρής συναλλακτικής αξίας. Παρ’ όλα αυτά η επενδυτική διάθεση της χθεσινής ημέρας κρίνεται ως αρνητική. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 5,589 εκατ. € (μείωση Ενεργητικού -2,96%), στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,655 εκατ. € και στα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 629 εκατ. €. Οι μικρές εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 314 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά, απλώς περιόρισαν το εύρος του πτωτικού ισοζυγίου.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν αμελητέα αξία ρευστοποιήσεων, μόλις, 13 χιλ. €.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v