Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,48% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Ο ρυθμός μεριδίων ήταν ιδιαιτέρως πτωτικός -0,09% και αντιστοιχεί σε αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 6,957 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 28/6/2018

Η πολύ κακή συνεδρίαση του ΧΑ την Πέμπτη σε συνδυασμό με την υψηλά αξία ρευστοποιήσεων οδήγησαν το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ σε έντονη υποχώρηση της τάξεως του -0,48% και την διαμόρφωσή του στα 6,540 δις €. Ο ρυθμός μεριδίων ήταν ιδιαιτέρως πτωτικός -0,09% και αντιστοιχεί σε αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 6,957 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς έκλεισε με απώλειες -0,22%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 σημείωσαν ζημιές, οι 8 κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες (Σύνθετα Α/Κ Absolute Return, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Την εντονότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,08%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,72% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,49%. Αυτονομημένη έδειξε η κατηγορία των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας, καθώς οι μέσες απώλειές της ήταν αμελητέες (-0,02%). Στον αντίποδα, σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,93% και τα Funds of Funds Ομολογιακά, μαζί με τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Χωρών, με το ίδιο ποσοστό 0,10%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά (και πάλι) για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η συναλλακτική αξία κυμάνθηκε σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. Αν αφαιρέσουμε την έντονη αξία ρευστοποιήσεων στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 5,837 εκατ. € και στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,975 εκατ. €, οι συναλλαγές στις περισσότερες κατηγορίες δεν ξεπέρασαν τις μερικές χιλιάδες €. Εξαίρεση οι εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 908 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, έκλεισαν με οριακές εξαγορές αξίας 116 και 24 χιλ. €, αντιστοίχως.

Από την έναρξη του έτους, το Ενεργητικό έχει υποχωρήσει κατά -1,45%, ο ρυθμός μεριδίων παραμένει ανοδικός 1,01%, ενώ οι εκροές ολοένα και διευρύνονται (λόγω των δύο κατηγοριών των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων) και ανέρχονται πλέον σε 43,687 εκατ. €.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v