Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση για το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ ενισχύθηκε οριακά -0,06% και διαμορφώθηκε στα 6,592 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 27/6/2018

Η ημερήσια ένταση ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι υψηλές εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, ήταν οι μόνες «συγκινήσεις» της χθεσινής ημέρας. Η μεν πρώτη οδήγησε αρκετές κατηγορίες των Α/Κ σε αξιόλογες αποδόσεις, οι δε δεύτερες σε έντονο αρνητικό τελικό ισοζύγιο.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ ενισχύθηκε οριακά -0,06% και διαμορφώθηκε στα 6,592 δις €. Αντιθέτως, τα μερίδια υπέστησαν σημαντική υποχώρηση -0,04% και αντιστοιχούν σε υψηλή αξία ρευστοποιήσεων 6,238 εκατ. €.

Το πρόσημο μέσης απόδοσης του συνόλου της αγοράς ήταν θετικό, κατά 0,22%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 15 επέτυχαν κέρδη, οι 4 ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,08%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,91%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,43% και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 0,35%. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες μέσες απώλειες υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,35%. Ακολούθησε με ανεπαίσθητη υποχώρηση το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών (-0,11), τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη (-0,03%) και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας (-0,02%).

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών. Παρά την ένταση του αρνητικού ισοζυγίου, η συναλλακτική αξία ήταν σχεδόν μηδενική (με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει προσδιορισμός της επενδυτικής διάθεσης). Ο κύριος όγκος της συναλλακτικής δραστηριότητας έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με αξία ρευστοποιήσεων 5,542 εκατ. €, όπως και στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 780 χιλ. €. Εισροές άξιες αναφοράς υπήρξαν μόνον στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 339 χιλ. €. Στις υπόλοιπες κατηγορίες οι συναλλαγές (είτε αγοράς - είτε πώλησης) ήταν σχεδόν ανύπαρκτες
Με οριακή θετική αξία, μόλις 36 χιλ. €, έκλεισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v