Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα €6,55 δισ. το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 9 έκλεισαν με ζημιές, οι 8 με κέρδη και 3 δεν είχαν μεταβολή (Μικτά Α/Κ, Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης και Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας).

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου  (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 3/7/2018

Η “ύπνωση” των συναλλαγών που παρατηρείται στην απευθείας αγορά των Ελληνικών Μετοχικών και Ομολογιακών τίτλων είναι παρόμοια και στην αγορά των Α/Κ, καθώς στο τελευταίο 10ήμερο λαμβάνει έντονη συναλλακτική αξία μόνον σε τρεις-τέσσερεις κατηγορίες, ενώ στις υπόλοιπες ο ρυθμός είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Ίδια, λοιπόν, ήταν και η συμπεριφορά των μεριδιούχων στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όπου ο ρυθμός μεριδίων ήταν αυξητικός κατά 0,01%, ενώ αντιστοιχεί σε οριακά θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, αξίας μόλις 797 χιλ. € (διακόπτοντας, βέβαια, ένα συνεχόμενο σερί ημερών που επικρατούσαν οι ρευστοποιήσεις).

Η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται ως μικτή (με μέγιστη δυσκολία βαθμού ως προς τον χαρακτηρισμό της, λόγω των χαμηλών συναλλακτικών ρυθμών). Ο κύριος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 1,216 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 698 χιλ. € και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 213 χιλ. €. Αντιθέτως, σε εκροές θα αναφέρουμε μόνον μία κατηγορία, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,409 εκατ. €, καθώς η αξία ρευστοποιήσεων σε άλλες κατηγορίες ήταν οριακή.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ανεπαίσθητη μέση αρνητική απόδοση -0,04% της αγοράς, διατήρησαν τον ρυθμό Ενεργητικού (σχεδόν) αμετάβλητο και το διαμόρφωσαν στα 6,558 δις €. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 9 έκλεισαν με ζημιές, οι 8 με κέρδη και 3 δεν είχαν μεταβολή (Μικτά Α/Κ, Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης και Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας).

Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,73%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,67% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,38%. Στον αντίποδα, το υψηλότερο μέσο θετικό πρόσημο απόδοσης επέτυχαν το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,35%, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 0,26% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,13%.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ


                                   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v