Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό κινήθηκε σε αντίθετη πορεία και υπέστη ανεπαίσθητη υποχώρηση -0,04%, που το διαμόρφωσε στα 6,556 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 4/7/2018

Έκπληξη προκάλεσε η χθεσινή ημέρα, καθώς υπήρξε αισθητή ενίσχυση του όγκου συναλλαγών στην αγορά των Α/Κ (σε αντίθεση με τα δρώμενα στην απευθείας μετοχική και ομολογιακή αγορά). Αναλυτικότερα τα μερίδια ενισχύθηκαν έντονα κατά 0,13% και αντιστοιχούν σε θετικό (για δεύτερη σερί ημέρα) ισοζύγιο εισροών/εκροών αξίας 1,735 εκατ. €

Παρόλα αυτά το Ενεργητικό κινήθηκε σε αντίθετη πορεία και υπέστη ανεπαίσθητη υποχώρηση -0,04%, που το διαμόρφωσε στα 6,556 δις €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με μικρά κέρδη, οι 7 με - επίσης - μικρές ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,44%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,30% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,17%. Αντιθέτως, την πιο αισθητή μέση υποχώρηση καθαρών τιμών σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,31%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,16% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,13%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, η δε επενδυτική τους διάθεση χαρακτηρίζεται ως μικτή. Ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,352 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 538 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 309 χιλ. €. Στον αντίποδα, σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 610 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 411 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 248 χιλ. €.

Ρευστοποιήσεις αξίας 248 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας έναντι συμμετοχών αξίας 261 χιλ. € στα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη.

Από την έναρξη του έτους το Ενεργητικό παραμένει σε πτωτικά επίπεδα -1,52%, ενώ τα μερίδια συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά με 1,06%.

Το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών δεν ακολουθεί το θετικό ρυθμό μεριδίων, καθώς κυριαρχεί η αξία ρευστοποιήσεων με 52,728 εκατ. €.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v