Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το sell off στις αγορές της Ασίας

Τρομάζουν τους επενδυτές τα στοιχεία για τη διεθνή οικονομία. Η προειδοποίηση Ντράγκι για την ευρωζώνη και το μπαράζ αρνητικών ειδήσεων των τελευταίων ημερών. Βουτιά του Brent στα 88 δολ., στροφή επενδυτών στα ομόλογα και νέα άνοδος στο γεν.

Έντονες πιέσεις δέχονται για δεύτερο συνεδρίαση οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας εν μέσω έντονων ανησυχιών για την πορεία της ευρωζώνης και όχι μόνο. Τα επενδυτικά κεφάλαια τρέπονται σε φυγή από τις χρηματιστηριακές αγορές και το πετρέλαιο, ενώ στρέφονται στις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις όπως τα ομόλογα/

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,15% στις 15.300 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,87% στις 23.095 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 1,24% στις 1940 μονα΄δες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 2,03% στις 5185 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,59% στις 2375 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,55% στις 2468 μονάδες.

Στο κόκκινο έκλεισαν χθες οι συνεδριάσεις τόσο στη Wall Street όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Την τελευταία εβδομάδα άλλωστε, υπήρξε μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων για τη γερμανική οικονομία, αποκαλύφθηκε πως οι αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν από το ισχυρό δολάριο, υπήρξαν νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της Κίνας, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία. Τελευταία εξέλιξη ήταν η δήλωση του Μάριο Ντράγκι πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης χάνει το ρυθμό της, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.  

«Έχουμε ένα πολύ αδύναμο περιβάλλον διεθνούς ζήτησης σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα. Όλες έχουν τεράστια δομικά προβλήματα» εξηγεί ο Μάικλ Έιβερι, της Rabobank και συμπληρώνει: «Όλες χρειάζεται να κινηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί σημαντική ζήτηση»

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι η αντίδραση της αγοράς πετρελαίου όπου η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2010, αγγίζοντας τα 88,45 δολ. ανά βαρέλι. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών Treasuries υποχώρησαν σε χαμηλό 16 μηνών, στο 2,2790% και το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε στα 107,77 γεν έναντι του δολαρίου.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v