Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 7 μηνών οι αγορές της Ασίας

Μακριά από τις τοποθετήσεις ρίσκου μένουν οι επενδυτές. Στροφή στο γεν και την "ασφάλεια" του χρυσού. Έντονη νευρικότητα για τη διεθνή οικονομία. Κάθετη πτώση στο πετρέλαιο καθώς η Σαουδική Αραβία σηματοδοτεί πως δεν θα στηρίξει τις τιμές.

Επιμένουν πτωτικά οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις επενδύσεις ρίσκου στρεφόμενοι αντιθέτως στην ασφάλεια του χρυσού που διαδραματίζει μίνι ράλι.

Συγκεκριμένα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,64% στις 22.941 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,71% στις 1927 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,63% στις 5153 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,68% στις 2358 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,79% στις 2447 μονάδες.

Ακόμη και τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας που ξεπέρασαν τις προσδοκίες δεν άλλαξαν το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές κατά 7% το Σεπτέμβριο. «Παραμένω διστακτικός για την ανάπτυξη των εξαγωγών, επειδή είναι τέτοια η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας» εξηγεί ο Louis Kuijis της RBS.

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο μήνα, αγγίζοντας τα 107,06 γεν έναντι το δολάριο (στις αρχές του μήνα είχε βρεθεί σε χαμηλό 4ετίας, στα 110,09 γεν ανά δολάριο).

Έντονες είναι επίσης οι πιέσεις στα εμπορεύματα και ειδικότερα στο πετρέλαιο. Η τιμή πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει κατά 25 δολ. από τον Ιούνιο και τώρα διαπραγματεύεται στα 88,90 δολ. ανά βαρέλι καθώς η Σαουδική Αραβία σηματοδοτεί ότι δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει την τιμή του μαύρου χρυσού με μείωση της παραγωγής της. Η τιμή του χρυσού, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 15 μηνών, στα 1.183 δολ., τώρα ανακάμπτει στα 1.235 δολ.  

Μετά το μπαράζ των αρνητικών μεγεθών για τη γερμανική οικονομία, που φέρνει τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ύφεσης, το ΔΝΤ προχώρησε σε υποβάθμιση προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε εκ νέου για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη Γηραιά Ήπειρο. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ και άλλα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δηλώνουν ανήσυχοι για την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και για τις επιπτώσεις από την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής. Όλα αυτά ενώ και στην Κίνα το σενάριο της επιβράδυνσης εδραιώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v