Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό έξι μηνών οι αγορές της Ασίας

Ολοκληρώνεται η έκτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για τις ασιατικές αγορές. Ένεση αδρεναλίνης από τη Fed με δηλώσεις αξιωματούχων για παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης. Σταθεροποιούνται πετρέλαιο και Treasuries.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές μετά την χθεσινή διεθνή αναταραχή που ανάγκασε στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,4% στις 14.532 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,45% στις 23.003 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,95% στις 1900 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,3% στις 5260 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,74% στις 2339 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,2% στις 2439 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού ολοκληρώνει έτσι την έκτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών και πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τις τοποθετήσεις ρίσκου εν μέσω έντονων ανησυχιών για την πορεία της κινεζικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις ΗΠΑ, όπου χθες, ανώτατος αξιωματούχος της Fed αναγκάστηκε να παρέμβει λέγοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η παροχή ρευστότητας στις αγορές. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, o James Bullard, δήλωσε ότι με τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να εξετάσει παράταση της λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να σταματήσει η υποχώρηση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται πως αυτήν την στιγμή η Fed αγοράζει κάθε μήνα χρεόγραφα αξίας 15 δισ. δολαρίων και έχει διαμηνύσει πως αναμένει την ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του Οκτωβρίου. Η επόμενη συνάντηση των αξιωματούχων της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 28 με 29 Οκτωβρίου. 

«Τα σχόλια του Bullard ήταν μία ένεση αδρεναλίνης» δήλωσε ο Chad Morganlander, της Stifel Nicolaus & Co. και συμπλήρωσε: «Η αμερικανική οικονομία τα πάει αρκετά καλά, αλλά η συνολική ανησυχία είναι πως η ευρωζώνη βυθίζεται στην άβυσσο». «Το κλίμα βελτιώθηκε λίγο» έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Agricole αναφερόμενοι στα σχόλια του κ. Bullard.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με ήπιες πιέσεις 0,15%, ολοκληρώνοντας ένα εξαήμερο πτωτικό σερί. Η τιμή του πετρελαίου Brent, που βρέθηκε κάτω από τα 84 δολ ανά βαρέλι, κάλυψε μέρος από το χαμένο έδαφος και διαμορφώνεται στα 84,47 δολ. ανά βαρέλι. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών Treasuries ενισχύθηκαν στο 2,16%.

Εκτός από τις δηλώσεις Bullard άλλωστε, θετικός ήταν ο αντίκτυπος και από τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ και κυρίως από την απροσδόκητη μείωση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας σε χαμηλό 14 ετών. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 23.000 στις 264.000. Επιπλέον η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ αυξήθηκε 1% έναντι 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v