Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» στο Τόκιο: Κάτω από τις 15.000 μονάδες ο Nikkei

Έντονο κλίμα νευρικότητας και σήμερα στην Ασία. Στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια των Treasuries και του ιαπωνικού νομίσματος. Έντονες πιέσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Κάτω από τα $84 το Brent καθώς εντείνεται η ανησυχία για τη διεθνή οικονομία.

"Οι ταύροι φεύγουν προς την έξοδο κινδύνου" σχολιάζουν οι Financial Times περιγράφοντας την κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές. Το κλίμα παραμένει αρνητικό με το χρηματιστήριο του Τόκιο να δέχεται έντονες πιέσεις, ενώ οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων και του ιαπωνικού νομίσματος.

Έτσι, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 2,22% στις 14.738 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 4,5 μηνών. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών δέχθηκαν τις εντονότερες πιέσεις. Έτσι η Honda Motor υποχώρησε κατά 3,8%, η Kyocera κατά 3% και η Softbank κατά 2,5%.

«Είναι σαφές ότι ο κόσμος αποφεύγει τον επενδυτικό κίνδυνο» αναφέρει ο Τακατόσι Ιτοσίμα, της Commons Asset Management συμπληρώνοντας πως οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν ότι η αμερικανική ανάκαμψη θα είναι αρκετά ισχυρή για να «κρατήσει» την ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά.

Οι αποδόσεις των 10ετών Treasuries άγγιξαν το 1,865% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2013 και των ιαπωνικών ομολόγων στο 0,470%. Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 0,2% στα 84,956, ενώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο υποχώρησε στα 106,16 γεν. Σε ελεύθερη πτώση παραμένει και η τιμή του πετρελαίου με το Brent να τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 83,28 δολ. ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,06% στις 16.141,74 μονάδες, κυρίως λόγω της δυναμικής επιστροφής των επενδυτών λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης.  Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βούλιαξαν σε χαμηλό 10 μηνών, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει 3,27% χαμηλότερα στις 311,61 μονάδες. Πρόκειται για την 7η συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση του δείκτη. Με την πτώση αυτή, ο δείκτης εισήλθε τεχνικά σε φάση διόρθωσης, που προσδιορίζεται με πτώση 10% από το ζενίθ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Εκτός Ιαπωνίας πάντως, η σημερινή αντίδραση των ασιατικών αγορών ήταν πιο ψύχραιμη. 

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,72% στις 22.973 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,37% στις 2463 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,12% στις 5244 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά0,1% στις 2375 μονάδες και ο CSI 300 είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,01% στις 2464 μονάδες.

«Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το κλίμα εξακολουθεί να επιδεινώνεται καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα» εξηγεί ο Κρις Γουέστον, της IG και συμπληρώνει: «Με αυτό υπόψη, οι trader αναρωτιούνται ποιος θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει υψηλότερα τις αγορές».

«Οι παράγοντες που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας είναι αρκετοί. Τα αδύναμα στοιχεία για τις ΗΠΑ, τα κρούσματα του ιού Έμπολα και οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία πυροδότησαν ταχεία επιδείνωση του κλίματος και εκτίναξη της αστάθειας στις αγορές» σχολιάζουν οι Financial Times.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v