Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό - Μίνι ράλι 3,98% στο Τόκιο

Πάνω από τις 15.000 μονάδες επέστρεψε ο Nikkei. Επιστρέφουν οι επενδυτές από τα χαμηλά έξι εβδομάδων και το γεν κινείται και πάλι πτωτικά. Οι εξελίξεις σε Κίνα και Ιαπωνία, οι δηλώσεις στήριξης των κεντρικών τραπεζών και η εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ευρεία άνοδο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές από τα χαμηλά έξι μηνών, μετά την άνοδο στη Wall Street και στήριξη από τα πρώτα αισιόδοξα οικονομικά μεγέθη μετά από μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων και… συγκινήσεων για τις αγορές.

Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με ράλι 3,98% στις 15.111 μονάδες καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του τελευταίου έτους. Ο Nikkei καλύπτει έτσι μεγάλο μέρος από το 5% που έχασε την προηγούμενη εβδομάδα.  Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος στα 107.07 γεν έναντι του δολαρίου, που έδωσε ώθηση στις εξαγωγικές εταιρείες. Έτσι, η μετοχή της Toyota καταγράφει κέρδη 4,1% ενώ η NEC Corp ενισχύεται κατά 5,6% καθώς τα αποτελέσματα εξαμήνου ικανοποίησαν την αγορά.

Ο MSCI Ασίας Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας καταγράφει άνοδο 1,3%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,56% στις 23.152 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με κέρδη 1,55% στις 1930 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,9% στις 5307 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,46% στις 2352 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,38% στις 24 μονάδες.

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών Treasuries, που αποτέλεσαν πόλο έλξης την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν οάσεις ασφαλείας, ενισχύεται στο 2,221% (την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε σε επίπεδα κάτω του 2%). Το Brent ενισχύεται κατά 0,1% στα 86,22 δολ. ανά βαρέλι ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 4 ετών.

Τα θετικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία (άλμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ σε υψηλό 7 ετών) αλλά και το μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών, με αποκορύφωμα την πρόταση Bullard για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, έδωσαν στους επενδυτές τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας και να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά 6 μηνών.

Η προσοχή στρέφεται και στην Κίνα, όπου αυτή την εβδομάδα διεξάγεται στο Πεκίνο η τέταρτη ολομέλεια του ΚΚΚ από την οποία αναμένονται τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 7,2%, από 7,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Επίσης, ο ιαπωνικός Τύπος αναφέρει ότι το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Ιαπωνίας, που είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα αλλάξει τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του με μεγαλύτερη βαρύτητα στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η προσοχή εστιάζεται και στα αποτελέσματα τρίμηνου στις ΗΠΑ. Από τις 81 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, το 64,2% ξεπερνούν τις προσδοκίες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v