Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία άνοδος στην Ασία με κέρδη 2,2% στη Σαγκάη

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό. Καταλύτης η σύνδεση των χρηματιστηρίων Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης. Στηρίζουν τις αγορές τα οικονομικά μεγέθη σε Κίνα και ΗΠΑ. Εξαίρεση το Τόκιο όπου επικράτησε τάση ρευστοποίησης κερδών.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι αγορές της Ασίας με στήριξη από τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και από την ανακοίνωση της σύνδεσης των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ. Εξαίρεση αποτελεί το χρηματιστήριο του Τόκιο όπου καταγράφονται ήπιες διορθωτικές κινήσεις μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,59% στις 16.790 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ όμως, ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,74% στις 23.960 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,95% στις 1958 μονάδες και ο Αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,37% στις 5501 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,27% στις 2473 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 2,54% στις 2565 μονάδες.

Τα οικονομικά μεγέθη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα δημιουργούν ένα θετικό κλίμα για τις αγορές.  Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 214.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, οριακά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε σε χαμηλό 6 ετών, αγγίζοντας το 5,8%. «Είναι μία οικεία κατάσταση. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας είναι θετικά, αλλά οι μισθοί στάσιμοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν αλλάζουν σημαντικά τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed» εξηγεί ο Tohru Yamamoto, της Daiwa Securities.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα παράλληλα, διατηρήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 5 ετών, αγγίζοντας το 1,6% τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγή μειώθηκε κατά 2,2% και αποδείχθηκε δυσμενέστερος των προσδοκιών. Η εξέλιξη αυτή αφενός επιβεβαιώνει την εικόνα επιβράδυνσης, αφετέρου  αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια στην κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε κινήσεις χαλάρωσης.

Η είδηση καταλύτης για τις αγορές της Ασίας πάντως, ήταν η ανακοίνωση της Κίνας για την σύνδεση των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ. Όπως ανακοίνωσε η Κίνα, η πολυαναμενόμενη αυτή κίνηση θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα βήματα στο άνοιγμα των αγορών της Κίνας. «Για πρώτη φορά, οι διεθνείς επενδυτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στις μετοχές της Σαγκάης ενώ οι επενδυτές από την ηπειρωτική Κίνα θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ» εξηγούν οι Financial Times. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v