Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Κοντά σε υψηλό 7 ετών το χρηματιστήριο του Τόκιο με στήριξη από τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του γεν. Διστακτικές κινήσεις στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές. Η προσοχή στρέφεται στην G20, αλλά και στα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Περιορισμένες κινήσεις και μικτά πρόσημα παρουσιάζουν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει της G20 αλλά και των σημαντικών οικονομικών μεγεθών που αναμένονται αργότερα για ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 17.490 μονάδες, με στήριξη από το νέο χαμηλό 7ετίας του ιαπωνικού νομίσματος (άγγιξε τα 116,24 γεν έναντι του δολαρίου) που δίνει ώθηση στις εξαγωγικές εταιρείες. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη σύνοδο της G20 που διεξάγεται αυτό το σαββατοκύριακο στην Αυστραλία. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι εκεί η Ιαπωνία θα δεχθεί έντονη κριτική για την πολιτική υποτίμησης του νομίσματός της.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,11% στις 24.046 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,78% στις 1945 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,19% στις 5433 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,26% στις 2479 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,05% στις 2581 μονάδες.

Τα χθεσινά στοιχεία για την κινεζική οικονομία επιβεβαιώνουν την εικόνα τις επιβράδυνσης. Οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε χαμηλό 13 ετών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις αποδείχθηκαν χαμηλότερες των προσδοκιών. Οι αγορές αναμένουν τώρα τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης τρίτου τριμήνου, αλλά και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά την ευρωζώνη, οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg – εκτιμούν ότι το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,1%. «Αυτό μπορεί να εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, αλλά και να δημιουργήσει νέες αμφιβολίες για την ικανότητα της ευρωζώνης να αποφύγει την ύφεση» σχολιάζουν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v