Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στην Ασία -«Βουτιά» 2,96% για τον Nikkei

Σοκάρει η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας.Νέο χαμηλό 7 ετών για το γεν που πέρασε το φράγμα των 117 γεν. Σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία επισκιάζουν τη σύνδεση των χρηματιστηρίων Χονγκ Κονγκ - Σαγκάης.

Ο αιφνιδιασμός από την ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας επισκίασε τον αρχικό ενθουσιασμό από τη σύνδεση των χρηματιστηρίων Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης. Ξεπερνώντας ακόμη και το πιο απαισιόδοξο σενάριο, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο. Η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2%. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με κάθετη πτώση για το χρηματιστήριο του Τόκιο, αλλά και για το γεν καθώς στην Ιαπωνία αναμένουν άμεσα νέες ανακοινώσεις με αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής και... προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Έτσι, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,96% στις 16.973 μονάδες και το ιαπωνικό νόμισμα βρέθηκε σε νέο χαμηλό 7 ετών ξεπερνώντας το φράγμα των 117 γεν έναντι του δολαρίου. Οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άμπε χαρακτήρισε την ύφεση «σοκαριστική» και κάλεσε την κυβέρνηση να συζητήσει μέτρα για την στήριξη της οικονομίας. 

Από την προηγούμενη εβδομάδα, ο εγχώριος Τύπος αναφέρει πως επίκεινται πρόωρες εκλογές αναφέροντας μάλιστα πως το πιθανότερο σενάριο είναι να βγει ενισχυμένος ο κ. Άμπε. Τα δημοσιεύματα σημειώνουν πως ο κ. Άμπε, ο οποίος επιστρέφει σήμερα Δευτέρα από περιοδεία σε ασιατικές χώρες, μπορεί να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ακόμη και αύριο Τρίτη, «ενώ πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών θεωρείται η 14η Δεκεμβρίου» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Οι ειδήσεις από την Ιαπωνία ήταν τόσο σοκαριστικές που επισκίασαν και τον ενθουσιασμό από την έναρξη της σύνδεσης των χρηματιστηρίων Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης. 

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,96% στις 23.856 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 1943 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,68% στις 5396 μονάδες. 

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,15% στις 2475 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,54% στις 2567 μονάδες.

Μιλώντας στην σχετική τελετή για τη σύνδεση των χρηματιστηρίων Χονγκ Κονγκ και Σαγκάης, ο Charles Li, διευθύνων σύμβουλος του Hong Kong Exchanges & Clearing δήλωσε πως ξεκινά «μία νέα ευκαιρία για τις επενδύσεις… μία νέα εποχή»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v