Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονη νευρικότητα στις αγορές της Ασίας

Μεγάλες διακυμάνσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της Fed. Κίνηση πανικού από τη Μόσχα με αύξηση επιτοκίων μαμούθ. Προβληματίζουν τα στοιχεία για την Κίνα. Νέα βουτιά για το πετρέλαιο και έντονες πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο.

Διχασμένες εμφανίζονται οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές με τα νέα οικονομικά στοιχεία που προβληματίζουν, αλλά και την κίνηση απελπισίας της Μόσχας να προχωρήσει σε αύξηση – μαμούθ των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 2,01% στις 16.755 μονάδες. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,8% στα 117,24 γεν έναντι του δολαρίου που είναι και το υψηλότερο επίπεδο μήνα καθώς καταγράφεται στροφή των επενδυτών από τις τοποθετήσεις ρίσκου στις «ασφαλείς» επενδύσεις.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,1% στις 22.775 μονάδες, ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 1904 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,65% στις 5131 μονάδες.

«Βλέπουμε σαφή στροφή προς την ποιότητα» εξηγεί ο Wontark Doh, της Samsung Asset Management, υπενθυμίζοντας πως αύριο Τετάρτη ολοκληρώνεται η συνεδρίαση της Fed, από την οποία ενδέχεται να υπάρξει η πρώτη σαφής καθοδήγηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση.

Στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως ο ενεργειακός κλάδος που πλήττεται από τη νέα πτωτική πορεία στην τιμή του πετρελαίου. Τα νέα στοιχεία για το βιομηχανικό κλάδο της Κίνας απογοητεύουν, δημιουργούν νέους προβληματισμούς για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και οδηγούν σε πτωτική τροχιά το μαύρο χρυσό. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HSBC για τις δραστηριότητες του βιομηχανικού κλάδου της Κίνας υποχώρησε κάτω από το 50 που αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. «Η υποχώρηση του ΡΜΙ κάτω από το 50 είναι κακή είδηση» εξηγεί και ο  Will Yun της Hyundai Futures Corp. και συμπληρώνει: «Είναι μήνυμα ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη περάσει και δίνει στην κυβέρνηση της Κίνας νέους λόγους για να δράσει».

Βάσει της προσδοκίας νέων μέτρων από το Πεκίνο, η κινεζική αγορά κινήθηκε ανοδικά. Ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,17% στις 3017 μονάδες και ο CSI300 κατά 2,61% στις 3301 μονάδες.

Στην αγορά πετρελαίου όμως, δεν επικράτησε η ίδια αισιοδοξία. Η τιμή του WTI στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχωρεί στα 55.59 δολ. ανά βαρέλι και του πετρελαίου Brent (συμβόλαια Ιανουαρίου) κατά 0,8% στα 60,60 δολ. ανά βαρέλι που είναι χαμηλό 5ετίας.

Σημειώνεται ότι η τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει κατά 40% από τα μέσα Ιουνίου, δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό πιέσεων στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και κυρίως τη Ρωσία που αντιμετωπίζει παράλληλα και το μείζον πρόβλημα των κυρώσεων. Η κεντρική τράπεζα της Μόσχας εξέπληξε άπαντες σήμερα προχωρώντας σε αύξηση επιτοκίων κατά 6,5% για να στηρίξει το ρούβλι. Το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 6,3% έναντι του δολαρίου στα 62,7, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε βουλιάξει κατά 11%.

«Πετούν βελάκια στο σκοτάδι» δηλώνει η Σλάβα Ραμπίνοβιτς, διευθύνουσα σύμβουλος της Diamond Age Capital Advisers σχολιάζοντας την κίνηση της Μόσχας και συμπληρώνει: «Είναι πανικοβλημένοι. Το ρούβλι θα εκτιναχθεί, αλλά βραχυπρόθεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v