Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλό δύο μηνών οι αγορές της Ασίας

Επιστρέφει η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου στις ασιατικές αγορές, παρά την υποβάθμιση της Ρωσίας. Καταλαγιάζουν οι ανησυχίες για την Ελλάδα. Ανοδικά όλοι οι κλάδοι με την εξαίρεση της ενέργειας και των μεταλλευτικών. Υποχωρεί το Brent.

Ανοδικά κινούνται οι ασιατικές αγορές παίρνοντας την σκυτάλη από την Ευρώπη και την Ασία, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν τελικά ψύχραιμα στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Φαίνεται πως οι αγορές δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ» εξηγεί ο Gennadiy Goldberg της TD Securities και συμπληρώνει: «Η αρχική αντίδραση της αγοράς ήταν εκείνη της αποστροφής κινδύνου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά. Το κλίμα όμως, βελτιώθηκε καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Οι Financial Times σχολιάζουν πως «η Κριστίν Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνέβαλε στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα». Συμπληρώνουν πως «πέρα από την αβεβαιότητα για την Ελλάδα, οι αγορές συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον θετικό αντίκτυπο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,72% στις 17.768 μονάδες. Ο αυστραλιανός ΑSX έκλεισε υψηλότερα κατά 0,79% στις 5511 μονάδες και ο κορεατικός Kospi με κέρδη 0,86% στις 1952 μονάδες. Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού ενισχύεται κατά 0,4% στις 141.24 μονάδες.

Στις αγορές της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας όλοι οι κλάδοι κινούνται ανοδικά με την εξαίρεση του μεταλλευτικού και του ενεργειακού, καθώς η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 1,3% στα 48,16 δολ. ανά βαρέλι.

 «Οι εκλογές στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αναταραχή στην αγορά» εκτίμησε και ο Nader Naeimi της AMP Capital Investors και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η νέα κυβέρνηση και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να διαπραγματευτούν. Η αγορά βρίσκεται πλέον σε διάθεση ανάληψης ρίσκου»

Η κινεζική αγορά, ωστόσο, συνεχίζει να κινείται στο δικό της ρυθμό. Ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,57% στις 3363 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,72% στις 3582 μονάδες, ενώ στο  Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 0,4% στις 24810 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v