Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στην Ασία ενόψει Fed

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας περιμένοντας τις αποφάσεις της Τζάνετ Γέλεν. Ο πόλεμος νομισμάτων και η αιφνιδιαστική κίνηση της Σιγκαπούρης. Πτωτικά οι κινεζικές αγορές με τη νέα "επίθεση" των αρχών στο insider trading..

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι περισσότεροι δείκτες στις ασιατικές αγορές με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Αργότερα αναμένονται οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της ΗΠΑ, ενώ λίγο νωρίτερα η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης εξέπληξε τις αγορές ανακοινώνοντας χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 17.795 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,32% τις 24.886 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,47% στις 1961 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX οριακά υψηλότερα κατά 0,09% στις 5516 μονάδες.

Από το «μέτωπο» των εταιρικών αποτελεσμάτων υπήρξαν θετικές εκπλήξεις, καθώς τα κέρδη της Apple εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ η Yahoo καταγράφει άλμα μεγαλύτερο του 6% στην ηλεκτρονική συνεδρίαση, αφού ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε spin off της συμμετοχής της στην κινεζική Alibaba Group.

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται και στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης, αποφάσισε να μην περιμένει την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση και να ακολουθήσει τώρα τις άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη που κινούνται σε πορεία επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.  

«Με τη σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, εκτίμησαν ότι έπρεπε να προχωρήσουν σε προληπτική δράση» αναφέρει η Mizuho Bank και συμπληρώνει: «Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η κεντρική τράπεζα επίσης φάνηκε πιο επιφυλακτική, υποδεικνύοντας σε μικτή εικόνα για την παγκόσμια οικονομία, η οποία πιθανότατα θα επηρεάσει τους εξαγωγικούς τομείς»

Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης δεν επηρεάζει τη νομισματική της πολιτική μέσω των επιτοκίων, αλλά με τις διακυμάνσεις του δολαρίου της Σιγκαπούρης. Ανακοίνωσε λοιπόν, ότι χαμηλώνει τον στόχο ανατίμησης του δολαρίου Σιγκαπούρης έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Πολιτική της κεντρικής τράπεζας είναι να μην ανακοινώνει ούτε το εύρος διακύμανσης ούτε τη σύνθεση του καλαθιού νομισμάτων. Οικονομικοί αναλυτές ωστόσο, εκτιμούν ότι ο στόχος ετήσιας ανατίμησης αναθεωρήθηκε από 2% σε 0,5% με 1,5%. Το δολάριο της Σιγκαπούρης κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του, αγγίζοντας τα S$1,35 έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Η προσοχή στρέφεται τώρα στη Fed και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στα όσα συμβαίνουν, ενώ μάλιστα η Goldman Sachs κάνει λόγο για πόλεμο νομισμάτων και το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται σημαντικά. «Προς το παρόν, η Fed διατηρεί τον σχεδιασμό της για αύξηση των επιτοκίων περίπου στα μέσα του 2015, αλλά οι αγορές αναθεωρούν αυτή την εκτίμηση, προβλέπουν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει προς τα τέλη του έτους και υποδεικνύουν ότι η τροχιά των αυξήσεων θα είναι πολύ μικρότερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί» σχολιάζει το Reuters. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον αντίκτυπο του ισχυρού δολαρίου στην αμερικανική οικονομία. «Η αγορά πιστεύει τώρα ότι είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.» αναφέρει και ο Tomoaki Shishido της Nomura Securities.

Το δολάριο πάντως ήδη καταγράφει διορθωτικές κινήσεις με αποτέλεσμα το ιαπωνικό νόμισμα να ενισχύεται στα 117,92 γεν.

Σε πτωτική τροχιά ωστόσο, κινούνται οι κινεζικές αγορές καθώς εντείνονται τα σενάρια για εξονυχιστική έρευνα από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας στο insider trading. Έτσι, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,38% στις 3306 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,39% στις 3525 μονάδες. Η China Securities Journal αναφέρει πως οι αρχές ήδη εξετάζουν συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψίες για insider trading.

Πτωτικά κινείται και ο ενεργειακός κλάδος, με τον σχετικό κλαδικό δείκτη του CSI 300 να υποχωρεί κατά 1,9%, ακολουθώντας κατά πόδας την πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v