Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταρρέουν οι ασιατικές αγορές

Σε χαμηλό τριετίας ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού με πτώση 4%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της Κίνας. "Αιματοχυσία" σε Σαγκάη και Σενζέν, που καταγράφουν απώλειες έως και 9%. Ράλι στα ομόλογα-ασφαλή καταφύγια και στο γεν.

Μαζικό ξεπούλημα στις ασιατικές αγορές, καθώς εντείνεται η πτώση των κινεζικών μετοχών και οι επενδυτές ψάχνουν για έξοδο από τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας. 

Η αγορά της Σαγκάης απώλεσε όλα τα κέρδη που είχε αποκομίσει από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να απογοητεύονται, διότι το Πεκίνο τελικά δεν προχώρησε σε κινήσεις στήριξης της αγοράς αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά την πτώση 11% που είχαν καταγράψει τα κινεζικά χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερες από 750 μετοχές του Shanghai Composite έκαναν limit down, με απώλειες 10%.

Χθες, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ετοιμάζεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών, μειώνοντας το επίπεδο των αποθεματικών που απαιτείται να κατέχουν οι κινεζικές τράπεζες. Η κίνηση, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος αυτού ή τις αρχές του επόμενου μήνα και εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την ημέρα που η Κίνα αποφάσισε να υποτιμήσει το νόμισμά της, έχουν «εξαϋλωθεί» πάνω από 5 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών παγκοσμίως, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι τελικά η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ίσως είναι μεγαλύτερη απ' όσο υπολογίζεται. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η παγκόσμια οικονομία θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Ισχυρό πλήγμα δέχονται όλες οι ασιατικές αγορές, με τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί κατά 4% σε χαμηλό τριών ετών. 

Οι δείκτες Shanghai Composite και CSI έφτασαν να υποχωρούν έως και 9%, για να κλείσουν τελικά με απώλειες κοντά στο 8,5%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση 8,46% στις 3.210 μονάδες, ενώ ο δείκτης CSI έκλεισε με πτώση 8,75% στις 3.275 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Δεκεμβρίου του 2014. Και οι δυο δείκτες κατέγραψαν την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 27 Φεβρουαρίου του 2007.

Με πτώση 4,61% κλείνει ο δείκτης Nikkei του Τόκιο, στις 18.540 μονάδες, πτώση 4,68% για τον δείκτη Hang Seng στις 21.360 μονάδες, 3,69% για τον ASX στις 5.031 μονάδες και 2,47% για τον δείκτη Kospi στις 1.829 μονάδες. 

Ράλι για το γεν

Την ώρα που καταρρέουν τα παγκόσμια χρηματιστήρια, τα ομόλογα που θεωρούνται "ασφαλή καταφύγια" και το γεν κάνουν ράλι. Το ιαπωνικό νόμισμα αλλά και το ευρώ σημειώνουν σημαντικά κέρδη, με το γεν να ενισχύεται κατά 0,8% στα 121,07 δολάρια και το ευρώ έως και 0,6% στα 1,1452 δολάρια.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο 0,55%, ενώ η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχωρεί κάτω και από το 2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου.

Σοβαρές αναταράξεις στα αραβικά χρηματιστήρια

Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή, μίνι κραχ είχε σημειωθεί στα αραβικά χρηματιστήρια –λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και των ανησυχιών που δημιουργεί η κινεζική οικονομία-, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι (DFM) να κάνει «βουτιά» 7,5%, τον δείκτη Tadawull της Σαουδικής Αραβίας 6,9% (οι απώλειες για τον συγκεκριμένο δείκτη αγγίζουν το 24% από τον Απρίλιο), τον QE του Κατάρ 5,3%, τον TA 25 του Ισραήλ 4,1%, ενώ ο EGX της Αιγύπτου κατέγραφε την μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2012, με απώλειες 5,4% χθες.

Την Παρασκευή ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων αγορών έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, μετά την πτώση του Brent στα 45,46 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού έως και τα 39,86 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης Bloomberg GCC200, που παρακολουθεί 200 μετοχές του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο του 2008.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v