Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ασιατικές αγορές

Οι κυνηγοί ευκαιριών "βάζουν πλάτη" τα ασιατικά χρηματιστήρια, αν και παραμένει έντονη η νευρικότητα. Συνεχίζεται το "ξεπούλημα" στη Σαγκάη. Πιέσεις προς την κινεζική κυβέρνηση να αναλάβει μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας.

Έντονη παραμένει η νευρικότητα στις ασιατικές αγορές, οι οποίες ωστόσο απομακρύνονται από τα χαμηλά τριετίας που άγγιξαν χθες, καθώς οι «κυνηγοί ευκαιριών» έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές. Αντιθέτως, Σαγκάη και Σενζέν συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, χάνοντας και πάλι σήμερα έως και 5%.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύεται κατά 1,7% μετά την αρχική του πτώση, ενώ έντονες είναι οι εναλλαγές προσήμου για τον Nikkei του Τόκιο, που άνοιξε με πτώση 4,3%, ανέκαμψε στο περίπου +0,9%, για να υποχωρήσει πάλι στο -2,5%. 

Στο 0,5% περιορίζονται τα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng από 1,6% προηγουμένως, στο 1,8% για τον ASX από  2,55%, και περίπου στο 1% από 1,8% προηγουμένως για τον Kospi.

Στο 4,7% διευρύνονται οι απώλειες για τον Shanghai Composite αι στο 4,3% για τον CSI. 

«Φαίνεται να υπάρχει επαναγορά καθώς πολλές αγορές φαίνονται υπερπουλημένες μετά τις πωλήσεις πανικού των τελευταίων ημερών», σχολιάζει ο Yukino Yamada, στρατηγικός αναλυτής της Daiwa Securities, όπως μεταδίδει το Reuters.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Huatai Securities, Zhou Lin, εκτιμά πως «οι παγκόσμιοι επενδυτές κανιβαλίζονται. Το να το χαρακτηρίζεις καταστροφή δεν είναι υπερβολική δήλωση». Κατά τον ίδιο, «το κλίμα πανικού κυριαρχεί στην αγορά... και δεν βλέπω ενδείξεις ουσιαστικής παρέμβασης από την κυβέρνηση».

Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την Κίνα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Taro Aso δήλωε πως ελπίζει η Κίνα να ενεργήσει ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, συμπληρώνοντας πως το Τόκιο δεν σχεδιάζει προς το παρόν να αποκαλύψει το δικό της νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Οι παγκόσμιες χρηματαγορές έχουν υποστεί πλήγμα από τις ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία, που θεωρείται ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης πολύ χαμηλότερο από το 7% που προβλέπει για φέτος το Πεκίνο.

Το κλίμα επιβαρύνεται και από την αβεβαιότητα για την αμερικανική νομισματική πολιτική, καθώς η Fed έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αυξήσει φέτος τα επιτόκιά της, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Dennis Lockhart, δήλωσε πως η Fed πιθανότατα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της «κάποια στιγμή φέτος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v