Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερος γύρος ρευστοποιήσεων στις ασιατικές αγορές

Νέα "βουτιά" για τα κινεζικά χρηματιστήρια, με το Πεκίνο να μην αναλαμβάνει δράση. Χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3.000 μονάδων η Σαγκάη. Η πτώση συμπαρασέρνει και τις υπόλοιπες αγορές, παρά την αρχική προσπάθεια ανάκαμψης.

Η αρχική προσπάθεια ανάκαμψης των ασιατικών αγορών δεν κράτησε για πολύ. Τα χρηματιστήρια -με εξαίρεση την Κορέα και την Αυστραλία- γύρισαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος, ενώ στη Σαγκάη συνεχίζεται το «ξεπούλημα», με τον δείκτη μάλιστα να υποχωρεί κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 3.000 μονάδων.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού καταγράφει απώλειες 4,3%, ο δείκτης Nikkei του Τόκιο -που νωρίτερα κατέγραφε κέρδη περίπου 1%- έκλεισε τελικά με πτώση 3,69% στις 17.806,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite κάνει νέα «βουτιά» 7% στις 2.985 μονάδες και ο δείκτης CSI 6,75% στις 3.054 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος «γύρισε» και ο δείκτης Hang Seng, που υποχωρεί κατά 1,37% στις 20.9612 μονάδες, ενώ αντιθέτως κέρδη 2,59% καταγράφει ο δείκτης ASX του Σίδνεϊ στις 5.143 μονάδες και 0,92% ο κορεατικός Kospi στις 1.846 μονάδες.

Στην αρχή των συνεδριάσεων οι κυνηγοί ευκαιριών φάνηκε να «βάζουν πλάτη», με αποτέλεσμα οι αγορές να απομακρύνονται από τα χαμηλά τριετίας, όμως η νευρικότητα ήταν έκδηλη, καθώς οι αρμόδιες αρχές της Κίνας δεν φαίνεται να προχωρούν σε κάποια ουσιαστική παρέμβαση.

«Φαίνεται να υπάρχει επαναγορά, καθώς πολλές αγορές φαίνονται υπερπουλημένες μετά τις πωλήσεις πανικού των τελευταίων ημερών», σχολίασε στο Reuters ο Yukino Yamada, στρατηγικός αναλυτής της Daiwa Securities.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Huatai Securities, Zhou Lin, εκτιμά πως «οι παγκόσμιοι επενδυτές κανιβαλίζονται. Το να το χαρακτηρίζεις καταστροφή δεν είναι υπερβολική δήλωση». Κατά τον ίδιο, «το κλίμα πανικού κυριαρχεί στην αγορά... και δεν βλέπω ενδείξεις ουσιαστικής παρέμβασης από την κυβέρνηση».

Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την Κίνα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Taro Aso δήλωσε πως ελπίζει η Κίνα να ενεργήσει ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας, συμπληρώνοντας πως το Τόκιο δεν σχεδιάζει προς το παρόν να αποκαλύψει το δικό του νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Οι παγκόσμιες χρηματαγορές έχουν υποστεί πλήγμα από τις ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία, που θεωρείται ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης πολύ χαμηλότερο από το 7% που προβλέπει για φέτος το Πεκίνο.

Το κλίμα επιβαρύνεται και από την αβεβαιότητα για την αμερικανική νομισματική πολιτική, καθώς η Fed έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αυξήσει φέτος τα επιτόκιά της, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Dennis Lockhart, δήλωσε πως η Fed πιθανότατα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της «κάποια στιγμή φέτος».

 

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v