Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά στοιχεία. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων στην Καταλονία και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση στον ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να «ενεργήσει λογικά», καθώς πλησιάζει η προθεσμία του τελεσίγραφου που έχει δώσει η Μαδρίτη στη Βαρκελώνη να αποσύρει την κήρυξη ανεξαρτησίας της περιοχής.

Στο εταιρικό μέτωπο, πτώση 13% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων ανακοίνωσε η ολλανδική Akzo Nobel στο γ’ τρίμηνο. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 216 εκατ. ευρώ από 285 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury’s μετά την επιβεβαίωση από τη διοίκηση ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 2.000 εργαζομένων.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η ανεργία στη Βρετανία παρέμεινε σε χαμηλά 42 ετών κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Αύγουστο, ενώ ο αριθμός των Ανθρώπων που έχουν εργασία πλησίασε σε υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε σε 4,3%, κατά την περίοδο αυτή και παρέμεινε κάτω του 4,5% που θεωρεί η BOE ως "ποσοστό ισορροπίας".

Παράλληλα, ο δείκτης κλίματος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην ΕΕ, επανήλθε εντός του 2017 σε επίπεδα προ κρίσης και στις 80,2 μονάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Η σταθερή εσωτερική ζήτηση ενισχύει την ανάκαμψη των Μικρομεσαίων Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και αρνητικές επιπτώσεις από το "Brexit".

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,29% στις 391 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,36% στις 7.542 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,37% στις 13.043 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 5.383 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 10.273 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη μόλις 0,08% στις 22.384 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,1% στα 51,83 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.281 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1768 από 1,1765 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v