Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Κέρδη 1,6% για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό δείκτη. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Πτώση για το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στις Κεντρικές Τράπεζες Ευρώπης και ΗΠΑ.

Ειδικότερα ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει η ΕΚΤ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, την τρίτη κατά σειρά και τελευταία για φέτος ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει νέες οικονομικές προβλέψεις για την περιοχή.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τον δείκτη Stoxx 600 Oil & Gas να κερδίζει 1,6% κόντρα στις πιέσεις που ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου. Ειδικότερα η τιμή του WTI υποχωρεί 1% στα 57,41 δολάρια και η τιμή Brent 1,7% στα 63,58 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Atos κατέθεσε προσφορά εξαγοράς στη Gemalto έναντι 4,3 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Gemalto εκτοξεύτηκε 35%.

Στο μεταξύ, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος κατέγραψε τον Δεκέμβριο το Ινστιτούτο ZEW, σημειώνοντας όμως πως οι προοπτικές για την γερμανική οικονομία τους επόμενους έξι μήνες παραμένουν θετικές.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το Ινστιτούτο υποχώρησε στις 17,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 18,7 τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 18 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 89,3 μονάδες από 88,8 τον Νοέμβριο και έναντι των 88,5 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Επιπλέον, απρόσμενη άνοδο κατέγραψε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός της Βρετανίας, ο οποίος αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τα νοικοκυριά, οι δαπάνες των οποίων στηρίζουν την οικονομία ιδιαίτερα μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,1% τον Νοέμβριο, λόγω της αύξησης των τιμών των αερομεταφορών, των παιχνιδιών υπολογιστών και της τιμής της σοκολάτας, καθώς τα κόστη των τροφίμων αντανακλούν την επίπτωση της «βουτιάς» που έχει κάνει η στερλίνα μετά την ψήφο υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,66% στις 391 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,63% στις 7.500 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,46% στις 13.183 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,75% στις 5.427 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,18% στις 10.288 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 22.727 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,6% στα 1.239 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1727 από 1,1770 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v