Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Μπορεί οι φόβοι για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν οι ανησυχίες για τον τεχνολογικό τομέα και το ενδεχόμενο πιο αυστηρής ρύθμισης. Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές.

Ελαφρώς ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, τελευταία ημέρα διαπραγματεύσεων για την εβδομάδα, καθώς αύριο είναι Μεγάλη Παρασκευή στο Καθολικό Πάσχα.

Μπορεί οι φόβοι για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν οι ανησυχίες για τον τεχνολογικό τομέα και το ενδεχόμενο πιο αυστηρής ρύθμισης. 

Στα θετικά της ημέρας η Σύνοδος Κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας, στις 27 Απριλίου, η πρώτη μετά από μία δεκαετία, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η είδηση είχε θετικό αντίκτυπο στις ασιατικές αγορές. 

Επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές αγορές:

* Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει θετική κίνηση 0,3% στις 5.146 μονάδες

* Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,3% στις 11.949 μονάδες

* Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται 0,1% υψηλότερα, στις 7.051 μονάδες

* Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύεται 0,4% στις 9.593 μονάδες

* Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,2%, στις 22.376 μονάδες

* Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει 0,2% στις 370 μονάδες

Εταιρικά νέα

Στο εταιρικό μέτωπο, η Renault και η Nissan Motor βρίσκονται σε συνομιλίες για συγχώνευση και δημιουργία μίας νέας εταιρείας, που θα τελεί υπό διαπραγμάτευση ως ενιαία μετοχή, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Η μετοχή της Renault «κάνει άλμα» 6,4%.

Η ιαπωνική SoftBank Group εξετάζει εξαγορά ποσοστού 25% της Swiss Re, αξίας περίπου 9,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η SoftBank προσφέρει περίπου 100-105 φράγκα ανά μετοχή για το 25%. Οι όροι μιας πιθανής συμφωνίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί ενώ ούτε είναι δεδομένο πως θα υπάρξει deal, όπως ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο. 

Την ίδια ώρα, ο CEO της Deutsche Bank, John Cryan, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους εκφράζει την πλήρη δέσμευση του προς την τράπεζα, μετά τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να απομακρύνεται.

Ευρωπαϊκά στοιχεία

Σήμερα, βρισκόμαστε έναν χρόνο πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε 365 ημέρες από σήμερα, δεν θα είναι πια μέλος της ΕΕ, αν και θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος περίπου 21 μηνών. 

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την αρμόδια στατιστική υπηρεσία, έδειξαν ότι οι Βρετανοί ήταν υπό πίεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά το -μη αναθεωρημένο- 0,4%. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,3%, κάνοντας την πιο αδύναμη κίνηση της τελευταίας τριετίας, ενώ τα νοικοκυριά δεν αποταμίευσαν περισσότερο από το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα, οι Βρετανοί κοιτάζουν το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς πλησιάζουν στο διαζύγιο τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μελέτη έδειξε ότι οι Βρετανοί βλέπουν θετικές προοπτικές για τα οικονομικά τους τον επόμενο χρόνο. Τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, σε συνδυασμό με την κινητικότητα για το Brexit και την προοπτική για αυξήσεις στους μισθούς, δίνουν ώθηση στο κλίμα. 

Η εικόνα στην Ασία και τη Wall

Συνεδρίαση με σημαντικές μεταβολές στα ασιατικά χρηματιστήρια, που ωστόσο λίγο πριν τη λήξη κατάφεραν να κερδίσουν το έδαφος που έχασαν, λόγω του sell-off στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. 

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινήθηκε μεταξύ «πράσινου» και «κόκκινου», ενώ ο δείκτης Nikkei ενισχύεται οριακά στις 21.045 μονάδες.

Πιέσεις ασκήθηκαν χθες στη Wall Street, παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Παρόλο που το ΑΕΠ ικανοποίησε τους επενδυτές, οι ανησυχίες για αυστηρότερους ελέγχους στον τεχνολογικό κλάδο κράτησε σε αρνητικό έδαφος τον Nasdaq.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,04% ή 10 μονάδων στις 23.848, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,29% στις 2.605 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,85% στις 6.949 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v